Einde speeltijd: treurspreeuwen eindelijk gevangen in Heerenveen

18 mrt 2021 - 15:00

Twee treurspreeuwen in Heerenveen zijn eindelijk gevangen. Het gaat om uitheemse vogels, die een gevaar vormen voor andere vogels. Mogelijk zijn de treurspreeuwen ontsnapt uit een volière vandaan. Vorig jaar waren ze gespot in een wijk en begin maart schakelde de provincie een ecoloog in om de vogels te vangen.

Treurprotters einlings fongen

De treurspreeuwen vernielen nesten, kunnen ziekten met zich meebrengen en kunnen andere jonge vogels doden. Ecoloog Johannes Ruurd Fokkens begon begin maart met zijn jacht op de drie vogels. Daar heeft hij diverse vangkooien voor geplaatst met bevroren aardbeien, omdat de vogels gek zijn op fruit. "Ik heb er nu slagnetjes omheen gebouwd, het was even wachten en toen kwamen ze." Volgens Fokkens geven de vogels in kleine aantallen nog niet zoveel overlast, maar als ze in grote groepen zijn wel.

Slimme vogels

Het vangen moest wel op een 'diervriendelijke' manier gebeuren. Maar het zou nog een flinke klus worden, want de treurspreeuwen zijn slimme vogels. De treurspreeuwen komen met name voor in tropische gebieden in Azië en het Midden-Oosten.

De treurspreeuwen moeten een plek krijgen in een opvang die er in gespecialiseerd is om 'invasieve soorten' te behouden. "Welke opvang is nog niet helemaal zeker. Vrijdag of zaterdag krijgen ze een plek in een grote volière. De provincie is tevreden, mooi dat het zo kon."

Ecoloog Johannes Ruurd Fokkens

Foto: Provinsje Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)