Tien miljoen euro in tweede herstelpakket provincie

De provincie Fryslân is een tweede herstelpakket aan het opstellen, met daarin tien miljoen euro, om mensen door de coronacrisis heen te helpen. Het pakket bestaat uit twee onderdelen: regelingen voor op de korte termijn, maar ook regelingen voor structurele oplossingen.
© Provinsje Fryslân
Het tweede pakket 'Lok op 1: No en Moarn' wordt op 21 april 2021 door de Provinciale Staten besproken. Daarna wordt de definitieve versie van het herstelpakket openbaar gemaakt. "Het gaat met name naar de kleinere bedrijven, de gastvrijheidseconomie maar bijvoorbeeld ook cultuur, leefbaarheid en sport", zegt gedeputeerde Sander de Rouwe.
"Als de Staten besluiten dit de doen dan hebben we - denk we - genoeg geld om het mkb, sportverenigingen en andere partijen te steunen", zegt De Rouwe. De provincie wil aanvullend Europese middelen inzetten op het pakket. "Dan kan het pakket wel 20 miljoen worden, voor dit jaar en volgend jaar."
In 2020 kwam de provincie al met een herstelpakket Lok op 1: No en Moarn. Dat pakket van 5 miljoen euro was als aanvullende noodhulp op de maatregelen van het Rijk en de al aangepaste provinciale regelingen. De brede welvaart en circulaire economie waren de uitgangspunten van dit pakket met elf maatregelen waarin ook aandacht was voor gastvrijheid, cultuur en leefbaarheid, zorg en onderwijs.

Onderzoek

Na afloop van het eerste pakket werd een onderzoek uitgevoerd naar de eerste resultaten en naar de gewenste inzet voor het tweede pakket. Hieruit is gebleken dat men bij een tweede pakket vooral wil inzetten op structuurverbetering, innovatie, duurzaamheid en digitalisering. Ook speelt de bestaande samenwerking tussen maatschappelijke partners, overheden, onderwijs en ondernemers een belangrijke rol.
Gedeputeerde Sander de Rouwe