OVERZICHT: Dit was de dag na de Tweede Kamerverkiezingen in Fryslân

18 mrt 2021 - 22:48

Yn dit liveblog melden we het laatste nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen in Fryslân.

  • De VVD is met overmacht de grootste partij geworden, volgens de laatste prognose van het ANP;
  • Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zijn aangesteld als verkenners voor een nieuwe coalitie;
  • Maarten Goudzwaard van JA21 komt waarschijnlijk niet meer in de Tweede Kamer;
  • Op deze interactieve kaart zie je hoe er in jouw gemeente is gestemd.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:47
Einde van deze liveblog

Dit is het einde van deze liveblog van donderdag 18 maart, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. Wilt u onze verhalen nog eens nalezen? Kijk dan op deze pagina voor alle verkiezingsverhalen.

21:12
Goudzwaard legt zich neer bij grijpen naast Kamerzetel

"Het is jammer, we balen er echt van. Maar dit is ook politiek," zegt Maarten Goudzwaard van JA21. De nieuwe prognose van het ANP is bikkelhard. JA21 krijgt één zetel minder dan eerder werd voorspeld: 3 in plaats van 4. En Goudzwaard uit Leeuwarden staat als nummer 4 op de kandidatenlijst.

Foto: Omrop Fryslân
18:49
Goudzwaard en De Jong verliezen zetel in nieuwe prognose

Maarten Goudzwaard gaat volgens de nieuwste prognose van het ANP toch niet de Tweede Kamer in. De Leeuwarder staat op de vierde plek bij JA21 en die partij krijgt volgens de nieuwe voorspelling drie zetels in plaats van vier.

D66 verliest ook een zetel in de prognose en komt nu op 23. Dat zou slecht uit kunnen pakken voor Romke de Jong, die op de 24e plek van zijn partij staat. Het lijkt echter voor de hand te liggen dat D66 mee gaat regeren, waardoor leden die hoger op de lijst staan mogelijk in het kabinet komen.

18:04
The day after: een verhaal van winnaars en verliezers

Winners en ferliezers by de ferkiezingen

18:02
FNP blij met Friese nieuwkomers
17:49
Habtamu de Hoop (PvdA): "Ik had gedacht dat het meer zou zijn"

De Friese PvdA'er Habtamu de Hoop staat op plek 9 op de kandidatenlijst en de partij heeft ook 9 zetels gehaald. Daarom is het nog even spannend voor hem, voorkeursstemmen zouden hem naar beneden kunnen trekken. "Ik zit op de wip, maar ik ga er in eerste instantie wel vanuit dat ik in de Kamer kom." De Hoop is teleurgesteld in de uitslag. "Ik had met de campagne het idee dat ons verhaal wel aansloeg, dus ik had gedacht dat het meer zou zijn. Ik ben wel blij dat we in Fryslân wel gewonnen hebben in veel gemeenten, maar we hadden er wel meer van gehoopt." Dat de partijen op links het niet goed doen, vindt hij jammer. "De coronacrisis laat ook zien wat er scheefgegroeid is in de afgelopen jaren. Dat er weer voor dezelfde koers gekozen is, dat vind ik dan jammer."

Habtamu de Hoop (PvdA)

PvdA-politikus Habtamu de Hoop - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets
17:37
Maandag eerste gesprekken

Demissionair minister Kajsa Ollongren verwacht dat er maandag kan worden begonnen met verkennende gesprekken over de formatie.

Trefwoorden: 
verkiezingen
(Advertentie)
(Advertentie)