IJscoman Romke de Jong voor D66 naar Den Haag: "Het platteland vertegenwoordigen"

18 mrt 2021 - 00:28

Het is een verrassing voor veel mensen: Romke de Jong uit Gorredijk komt volgens de prognose voor D66 in de Tweede Kamer. De ijsfabriekdirecteur stond op plek 24 van de kandidatenlijst en D66 krijgt volgens de prognose precies 24 zetels. Daarmee worden de democraten de tweede partij. "Het doet me heel goed", zegt De Jong. "Het lijkt op een heel grote, sterke en progressieve fractie."

Romke de Jong

De Jong mag zich donderdag direct melden in Den Haag. "Ik begin om 10.30 uur als nieuw fractielid. Ik ga dus vroeg naar bed, want rond 7.30 uur ben ik al onderweg."

"Ik vind het heel belangrijk om maatschappelijk actief te zijn", zegt De Jong. "Na acht jaar in de raad en in de Staden nu naar Den Haag. Dat voelt als een heel mooie stap. Zo kan ik het platteland in Den Haag vertegenwoordigen."

Drie speerpunten

De Jong heeft drie onderwerpen waar hij hem met name op wil richten in Den Haag. "Het is ontzettend belangrijk dat het bedrijfsleven duurzaam en klimaatneutraal kan ondernemen. Het is niet alleen een besparing, het levert geld op. Verder moet de Lelylijn er komen. We hebben heel veel fractievoorzitters horen zeggen dat die er moet komen, dat is heel belangrijk voor ons. En ik wil heel graag werken aan de duurzamen landbouw. In Fryslân hebben we het prachtige project Valuta voor Veen. Een innovatief project in Fryslân met potentie voor het hele land."

In de prognose van het ANP komt D66 dus op 24 zetels. Dat zou net genoeg zijn voor De Jong. Mocht de uitslag uiteindelijk net iets slechter uitpakken voor D66, dan nog is de kans groot dat De Jong wel in de Tweede Kamer komt. Het is namelijk heel aannemelijk dat D66 plaatsneemt in het kabinet. Sommige D66'ers die boven De Jong op de kandidatenlijst staan, worden dan minister of staatssecretaris.

"Historische avond"

Ook D66-regiofoarsitter Raquel García Hermida-van der Walle is ontzettend blij. "Het is een historische avond voor ons", zegt ze.

Raquel García Hermida-van der Walle

Hermida-van der Walle houdt nog een kleine slag om de arm, maar volgens haar lijkt het zeer gunstig uit te pakken. "We zijn echt heel blij met de voorlopige uitslag, natuurlijk moeten alle stemmen worden geteld. Daar werken vele vrijwilligers heel hard aan. Maar het is een fantastische avond nu al. De foutenmarge kan groot zijn, maar het wordt sowieso een mooi resultaat voor D66. Zoals onze campagneleider heeft gezegd: de marge moet wel echt heel groot zijn als we niet als tweede partij eindigen."

Stemmentrekker in Gorredijk

D66 heeft vanuit Fryslân drie kandidaten op de lijst. "Romke de Jong heeft in Gorredijk heel veel stemmen getrokken", vertelt de regiovoorzitter, die zelf ook in Gorredijk woont. "Het lijkt erop dat hij de Kamer in mag, als het zo blijft. Voorkeursstemmen kunnen natuurlijk nog het een en ander veranderen."

Zelf niet gestemd

Opmerkelijk is dat Hermida-van der Walle zelf nog niet mocht stemmen, omdat ze uit Spanje komt. "Ik ben nog geen staatsburger. Dat komt nog, hopelijk volgend jaar. Deze avond gaat niet over mij, maar over al die Nederlanders die wel hebben gestemd. Het is een mooie avond voor de democratie. Er was angst dat de opkomst door corona veel lager zou zijn, maar dat is niet zo."

(Advertentie)
(Advertentie)