Deze Friezen komen (misschien) in de Kamer

18 mrt 2021 - 06:02

De afgelopen vier jaar zaten er twee Friezen in de Tweede Kamer. Althans, Kamerleden die in Fryslân wonen: Aukje de Vries (VVD) en Harry van der Molen (CDA). Voor de komende jaren worden dat er meer. Een overzicht.

Foto: ANP

Aukje de Vries (VVD)

Aukje de Vries uit Leeuwarden zit al acht jaar in de Tweede Kamer en zij mag nog vier jaar door. Dat was ook wel de verwachting, want ze stond op plek acht van de kandidatenlijst. De VVD krijgt meer dan dertig zetels, dus dat is meer dan genoeg voor De Vries.

Harry van der Molen (CDA)

Harry van der Molen - hij woont ook in Leeuwarden - kwam vier jaar geleden voor het eerst in de Tweede Kamer. De partij is tevreden over hem en had hem op plek negen van de kandidatenlijst gezet. Het CDA haalt volgens de prognose van het ANP vijftien zetels. Meer dan genoeg voor Van der Molen.

Romke de Jong (D66)

Een kleine verrassing in de Tweede Kamer is Romke de Jong. Op dit moment is hij fractievoorzitter van D66 in Provinciale Staten, maar volgens de prognose krijgt D66 24 zetels. Romke de Jong uit Gorredijk staat op plek 24. Dat zou dus net voldoende zijn.

Habtamu de Hoop (PvdA)

Voor Habtamu de Hoop is het ook een spannende periode. Het raadslid uit Easterein staat op plek 9 van de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid. In de exitpoll van Ipsos en in de prognose van het ANP staat de PvdA ook op negen zetels. Dat zou voor De Hoop dus precies genoeg zijn, als hij tenminste niet wordt ingehaald door iemand die veel voorkeursstemmen krijgt.

Maarten Goudzwaard (JA21)

Maarten Goudzwaard uit Leeuwarden zit momenteel in een eenmansfractie in Provinciale Staten, nadat hij zich afsplitste van Forum voor Democratie vanwege de onrust in die partij. Hij sloot zich aan bij de nieuwe partij partij JA21, van Joost Eerdmans. Die partij krijgt volgens de Ipsos-exitpoll en de ANP-prognose vier zetels. Dat zou voor Goudzwaard net genoeg zijn, hij staat op plek vier van de kandidatenlijst.

Misschien: Harry Bevers (VVD)

Harry Bevers uit Leeuwarden komt waarschijnlijk niet rechtstreeks in de Tweede Kamer. Hij staat op plek 43 van de kandidatenlijst van de grootste partij. De VVD krijgt volgens de exitpoll en de prognose 36 zetels. Niet genoeg voor Bevers, maar als de VVD veel ministers en staatssecretarissen levert in een nieuw kabinet, dan zou het voor Bevers nog kunnen betekenen dat hij toch in de Kamer komt.

Net niet: Femke Wiersma (BBB)

Femke Wiersma uit Holwerd staat op plek twee op de kandidatenlijst van de BoerBurgerBeweging. Volgens de exitpoll komt die nieuwe partij met een zetel in de Tweede Kamer. Net niet genoeg dus voor Wiersma.

Trefwoorden: 
verkiezingen
(Advertentie)
(Advertentie)