Dit was de Friese verkiezingsnacht van minuut tot minuut

18 mrt 2021 - 05:51

In dit liveblog volgde je het laatste nieuws en de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

6:08
Nieuw liveblog

Tot zover dit liveblog van de verkiezingsnacht. Maar we gaan door in een nieuw liveblog, dat vind je hier.

5:51
De balans opmaken

In Fryslân fan 'e moarn op de radio maken we vanaf 6.00 uur de balans op. Politiek verslaggever Onno Falkena heeft de hele nacht alle ontwikkelingen gevolgd. Hij schuift straks aan bij presentator Hans Koster. Ze bespreken de winst van de VVD, het harde verlies van het CDA en de linkse partijen en natuurlijk de grote winnaar: D66.

In het programma ook de reacties van de partijbonzen van VVD, PvdA, CDA en de ChristenUnie. Die laatste partij zat de afgelopen vier jaar in de regering, maar moet nu mogelijk plaats gaan nemen in de oppositie. En natuurlijk reacties van de Friese politici zelf: Romke de Jong (D66), Maarten Goudzwaard (JA21), Aukje de Vries (VVD) en Femke Wiersma (BBB).

5:10
Wachten op Drachten

Smallingerland is de enige Friese gemeente waar nog geen uitslag van bekend is. Het is niet duidelijk hoe dat kan. Een woordvoerder van de gemeente nam om vijf uur de telefoon niet op.

Bij de Statenverkiezingen van 2019 was Smallingerland ook de laatste gemeente waar de uitslag van bekend werd.

4:34
D66 wint nipt van VVD in Leeuwarden

Net als op Schiermonnikoog is in Leeuwarden D66 de grootste partij geworden. De partij heeft net wat minder stemmen als de VVD: 16% om 15,9%. De derde partij is de PvdA.

De opkomst in Leeuwarden was 79,7 procent, dat is net wat minder dan vier jaar geleden. Toen was het 81,4 procent.

3:33
Nieuwe prognose ANP

Het persbureau komt met een voorlopige zetelprognose op basis van het tellen van 63% van de stemmen. In de prognose is de VVD opnieuw de grootste, voor D66, maar er zijn wel wat opvallende verschillen met de exitpolls van Ipsos.

Romke de Jong (D66, plek 24) en Habtamu de Hoop (9 bij PvdA) staan op de wip. Volgens de prognose zouden ze in de Tweede Kamer komen, maar door bijvoorbeeld voorkeursstemmen of een fout in de prognose is dat nog verre van zeker.

Prognose ANP

Partij Zetels
VVD 36 (+3)
D66 24 (+5)
PVV 17 (-3)
CDA 15 (-4)
SP 9 (-5)
PvdA 9 (0)
Forum voor Democratie 8 (+6)
GroenLinks 7 (-7)
Partij voor de Dieren 6 (0)
ChristenUnie 5 (0)
JA21 4 (4)
SGP 3 (0)
VOLT 3 (3)
Denk 2 (-1)
50Plus 1 (-3)
BBB 1 (+1)
2:51
Ooststellingwerf kleurt ook blauw

De VVD is de grootste partij geworden in Ooststellingwerf. Het CDA is er de tweede partij geworden en de PVV derde. De opkomst was met 78,7% minder hoog dan in 2017. Toen bracht 80,7% van de kiezers een stem uit.

2:45
CDA wint in Tytsjerksteradiel, voor VVD

Het CDA is de grootste partij geworden in Tytsjerksteradiel. Die partij was ook al de grootste in buurgemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel. Op twee staat de VVD. Daarna komt D66, die partij is net iets groter dan de PVV in de gemeente.

De opkomst was met 82,8 procent net iets lager dan vier jaar geleden. Toen was het 84,8 procent.

Er zijn nu nog drie gemeentes waar de uitslag nog niet bekend is: dat zijn Leeuwarden, Smallingerland en Ooststellingwerf. De uitslagen van Achtkarspelen en De Fryske Marren zijn wel bekend, maar nog niet verwerkt in de kaart van het ANP.

2:32
VVD de grootste in Heerenveen, voor D66, CDA en PvdA

De VVD is de grootste partij in de gemeente Heerenveen. Dat meldt burgemeester Tjeerd van der Zwan op Twitter. D66 wordt de tweede partij, voor het CDA, de PvdA en de PVV. De opkomst was 80,12%.

2:27
Waadhoeke: VVVD net wat groter dan CDA

Het scheelt niet veel, maar de VVD is de grootste partij in de gemeente Waadhoeke. De partij krijgt 17,7% van de stemmen, het CDA 17,1%. Daarn komt D66 met 10,7%.

De opkomst in Waadhoeke was dit jaar 80,1%. Vier jaar geleden was dat 82,8%.

2:20
Achtkarspelen: CDA 123 stemmen groter dan PVV

In de gemeente Achtkarspelen is het CDA de grootste partij geworden. De PVV is daar de tweede partij, Het scheelde 123 stemmen. Dat meldt de gemeente. De derde partij is de VVD.

De cijfers van Achtkarspelen zijn nog niet meegenomen in de verkiezingskaart van het ANP.

(Advertentie)
(Advertentie)