Dantumadiel en Noardeast-Fryslân experimenteren met manier van stemmen tellen

17 mrt 2021 - 17:40

Wanneer om 21.00 uur de stembussen dichtgaan begint het tellen op de stembureaus: vaak gaat dat tot laat in de nacht door. In ruim 40 gemeenten in Nederland gaat dat echter anders, zo ook in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân. Daar doen ze mee aan een landelijk experiment. Alleen de stemmen voor iedere partij worden geteld, zodat er snel een beeld is van de uitslag. Een dag later telt een nieuwe ploeg de stemmen nog een keer op het niveau van iedere kandidaat.

Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Projectleider Siebo de Graaf legt uit dat woensdagavond alleen de stemmen voor iedere partij geteld worden, en donderdag pas de stemmen voor iedere specifieke kandidaat. "Het is een experiment dat al wat langer loopt: je gaat niet op de verkiezingsdag zelf nog tot laat in de nacht doortellen voor alle gegevens, maar je telt alleen op het partijniveau op het stembureau. Daarna worden de spullen naar de gemeente gebracht: zij tellen de volgende dag met een frisse telploeg alle stemmen nog eens precies na, en dan ook op het niveau van de kandidaten."

Campus Damwâld: Dantumadiel eerst aan de beurt

Dat wordt voor beide gemeenten gedaan op Campus Damwâld. "Waarschijnlijk eerst de gemeente Dantumadiel, omdat deze wat kleiner is," zegt De Graaf. "Organisatorisch moet je veel regelen zoals extra telploegen en materialen, maar het geeft wel een zorgvuldige manier van het telproces."

Voor het experiment was wel een speciaal gemeenteraadsbesluit nodig. "Omdat we afwijken van het reguliere verkiezingsproces. Maar de stembureauleden zijn waarschijnlijk 's avonds eerder klaar, omdat ze niet alles op kandidaatsniveau hoeven uit te zoeken. Zo wordt het geen nachtwerk. De volgende dag doet een nieuwe ploeg de telling precies."

Projectleider Siebo de Graaf

(Advertentie)
(Advertentie)