Anna van den Berg (18) telt de stemmen in Twijzelerheide

17 mrt 2021 - 17:08

Ze is 18 jaar en telt op deze verkiezingsdag de stemmen in het stembureau van Twijzelerheide: Anna van den Berg (18) regelt als volwaardig stembureaulid veel zaken. Er zijn verschillende taken bij de stempost in dorpshuis De Jister. Zo ziet ze toe op het dragen van een mondkapje, is ze verantwoordelijk voor het desinfecteren en natuurlijk heet ze de mensen welkom.

Anna van der Berg telt de stimmen yn Twizelerheide

De studente Biotechnology vindt het mooi om in haar eigen dorp lid te zijn van het stembureau. De opkomst in Twijzelerheide is hoog. Volgens de voorzitter van het stemlokaal zijn er niet vaker zó vroeg al zóveel mensen geweest om te stemmen. Op een paar incidentjes na verloopt het werk voor Anna gemoedelijk. "Er zijn mensen bij die zo naar binnen stappen zonder mondkapje, maar dat waren er tot nu toe maar twee", zegt Anna.

Anna van den Berg bij de stempotloden - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Ze heeft wel eerder als vrijwilliger op een stembureau meegewerkt en 'mocht' toen helpen met het tellen van de stemmen. Maar nu is ze 18 jaar en dus klaar voor het echte werk. Daarvoor moest ze eerst wel een officieel examen afleggen. "Maar dat was niet zo moeilijk", legt Anna uit. Zelf gaat ze natuurlijk ook stemmen, voor het eerst. "Dat doe ik 's middags, met mijn moeder."

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

In de loop van de dag gingen er heel wat potloden door de blauwe handschoenen van Anna. "Die worden door mij gedesinfecteerd en daarna leg ik ze weer neer bij de tafel, waar ook de voorzitter zit."

De opkomst in het stembureau is volgens voorzitter Aukje Epema dit jaar hoog. "Het zal dus nog wel laat worden vannacht", zegt Anna.

(Advertentie)
(Advertentie)