Gedeputeerde Staten willen Faunabeheer opdragen om het aantal damherten te beperken

16 mrt 2021 - 18:30

Het wordt tijd dat er wat gedaan wordt aan de overlast door damherten in de omgeving van Katlijk en Nieuwehorne. Dat zegt gedeputeerde Klaas Fokkinga van de provincie Fryslân. De laatste jaren groeit de populatie in het oosten van de gemeente Heerenveen hard. Er zijn in de streek geregeld auto-ongelukken met damherten. Ook doen de damherten zich in de zomer tegoed aan de tuinen van bewoners. De plaatselijke belangen van de dorpen in de streek hebben hier al meerdere keren over geklaagd bij de provincie.

Het perceel weiland bij Katlijk waar vaak damherten zitten. - Foto: Omrop Fryslân

Het aanpakken van de damherten betekent in de praktijk dat de damherten bejaagd moeten worden. In het bestuur van Faunabeheer Fryslân wordt verschillend over het probleem met de damherten gedacht. De vertegenwoordiger van de boeren is van mening dat damherten niet thuishoren in Fryslân en dat het aantal dieren daarom moet worden teruggebracht naar nul.

Voor natuurbeheerders als It Fryske Gea is dat laatste voorstel onbespreekbaar. It Gea vindt dat het damhert heel goed in de Friese bossen past. Het beperken van het aantal dieren wanneer er teveel overlast is, is bespreekbaar voor de natuurbeheerders, maar uitroeien niet. Gedeputeerde staten denken er ook zo over. "Het gaat om de juiste balans", zegt gedeputeerde Fokkinga daarover.

Beschermde diersoort

De damhert is een beschermde diersoort met recht op een eigen leefgebied, vertelt de gedeputeerde, maar de tijd begint nu wel te dringen. De dieren hebben het goed naar hun zin in de omgeving van Katlijk en Nieuwehorne, waardoor er ieder jaar meer damherten komen. De provincie werkt daarom aan een opdracht om het aantal dieren te beperken. Daar is niets ondemocratisch aan, aldus de bestuurder. "Ook zo'n opdracht ligt eerst zes weken ter inzage en dan kan iedereen die dat wil daar iets van vinden."

Gedeputeerde Klaas Fokkinga

(Advertentie)
(Advertentie)