Burgemeester Van der Zwan wil dat ongeldige briefstemmen worden meegeteld

15 mrt 2021 - 21:27

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van gemeente Heerenveen wil dat ongeldig verklaarde briefstemmen toch meegeteld worden. Veel mensen brengen voor deze verkiezingen hun stem via de post uit. In gemeente Heerenveen gaat het regelmatig mis, want tien procent van de drieduizend stemmen is ondertussen ongeldig. Volgens Van der Zwan is het heel veel, maar wijkt het niet af van de landelijke cijfers. Hij vindt het jammer dat er zoveel stemmen verloren gaan. "Dat betekent dat er toch een zekere mate van logica ontbreekt in de instructie."

Foto: ANP

Bij de gemeente zijn ze bezig met de vooropening van de brieven. Zo kunnen ze kijken of stemmen in de goede envelop zitten. Van der Zwan legt uit waarom een stem ongeldig kan zijn: "Soms ontbreekt het stembiljet. Soms is het zo dat er in de envelop voor het stembiljet de donorverklaring is gestopt, want blijkbaar zijn die in dezelfde week verstuurd. Maar meestal is het zo dat het stembiljet en de stempas in een en dezelfde envelop zijn gestopt. Dan mag je die niet openmaken, want dan is het stemgeheim niet gegarandeerd."

Ik vind het echt een enorme paarse krokodil.

Tjeerd van der Zwan, burgemeester van Heerenveen

De burgemeester vind dat onzin. "Ik vind het echt een enorme paarse krokodil, want je kunt de brief ook openen en dan de stempas eruit vissen. Dan kun je de envelop gewoon op de stapel leggen van de nog te tellen stemmen. Je hoeft het stembiljet niet te bekijken, die blijft in de envelop."

Het is jammer dat de stemmen niet meegeteld worden, zegt Van der Zwan. "Zeker, omdat het ook stemmen betreft van mensen van 70+, die het echt als een enorme maatschappelijke plicht beschouwen om te stemmen. Dan is het gewoon extra zuur dat deze trouwe stemmers hun stem zo meteen niet meetelt."

Ambtelijke logica

Volgens Van der Zwan gebeurt het ook wel eens dat de stempas en het stembiljet omgewisseld in elkaars enveloppen en dan in een gemeenschappelijke envelop zitten. "Raar genoeg tellen die stemmen wel mee, terwijl je daar een veel groter kans bij hebt dat je ziet wat er is gestemd door wie. Dan heb je dat per ongeluk omgewisseld en zegt het ministerie, en dit is echt ambtelijke logica: 'Nee, maar dan heeft men er zelf voor gekozen om het stemgeheim van zichzelf vrij te geven.' Nou, ik kan er echt niet bij."

Van der Zwan hoopt dat er bestuurlijk ingegrepen wordt. Hij wil dat de minister instructie geeft over hoe de stemmen wel meegeteld kunnen worden en dat er wordt vertrouwd op de integriteit van de mensen die de enveloppen openen. "Het op zo'n manier doen, dat ze echt niet gaan kijken wie nou wat heeft gestemd. Echt onzinnig!"

Tjeerd van der Zwan - Foto: Omrop Fryslân

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van gemeente Heerenveen

(Advertentie)
(Advertentie)