Tweede Kamerverkiezingen: Wat valt er voor een Fries te kiezen?

15 mrt 2021 - 19:38

De landelijke plannen zijn over het algemeen bekend. Maar wat doen de partijen voor Fryslân? Wordt Fryslân vertegenwoordigd in de politiek? Valt er wat te kiezen voor een Fries?

Tweede Kamerverkiezingen: Wat valt er voor een Fries te kiezen?

We hebben voor dit onderzoek gekeken naar welke Friezen er op de lijst staan bij alle partijen. Daarnaast zijn we de partijprogramma's ingedoken om te kijken of er iets van Fryslân terugkomt. Daarbij hebben we opgezocht of het Fries letterlijk terugkomt in het programma (denk hierbij aan woorden zoals Fryslân/Friesland/Fries/Frysk). Ook hebben we contact gezocht met alle partijen, door middel van bellen en mailen, om te vragen wat voor de partijen de drie belangrijkste thema's zijn voor Fryslân.

Foto: Omrop Fryslân

Er doen in totaal 37 partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Op al deze lijsten van de partijen komen in totaal 39 Friezen terug op op de kandidatenlijst. Deze Friezen komen terug in 19 partijen, dus in 19 van de 37 partijen zitten er één of meerdere Friezen. De hoogste Fries op de lijst is Femke Wiersma, die staat op de tweede plek van de Boer Burger Beweging. Voor de meeste Friezen komen we uit bij het CDA.

Disclaimer: op de uiteindelijke lijst staan meer dan 39 Friezen. Dit komt omdat deze mensen niet terug te vinden waren op de websites van de partijen.

Foto: Omrop Fryslân

Of het Fries zelf weer terugkomt in de partijprogramma's verschilt per partij. We hebben van de 37 partijprogramma's, 20 partijprogramma's onderzocht. De reden daarvoor is dat deze partijprogramma's wel volledig waren, en er met name van de kleine partijen geen volledig partijprogramma terug te vinden was. In totaal kwam er in 10 partijprogramma's iets over Fryslân terug. Denk aan taal, leefbaarheid en of er een aquaduct op de A6 moet komen. In totaal viel het woord Friesland/Fryslân/Fries/Frysk/Fryske 19 keer.

Opvallend is dat er één partij is die haar volledige programma in het Fries heeft en dat is de Partij voor de Dieren. De VVD, GroenLinks en de Boer Burger Beweging hebben een samenvatting in het Fries.

Als drie thema's kregen wij vooral de Lelylijn, leefbaarheid en de natuur terug. Het Fries kwam wel eens terug maar stond niet centraal.

Trefwoorden: 
verkiezingen
(Advertentie)
(Advertentie)