Smals komt na de zomer met nieuwe plannen voor zandwinning IJsselmeer

15 mrt 2021 - 15:20

Het zandwinbedrijf Koninklijke Smals komt na de zomer met nieuwe plannen voor zandwinning in het IJsselmeer. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De eerdere plannen werden door de Raad van State van tafel geveegd. Gemeente De Fryske Marren stemde in een vorige fase al tegen, waarna Smals naar de rechter stapte. Daar kreeg het geen gelijk. Smals zegt nog niet te weten hoe de nieuwe plannen eruitzien. Ze zijn momenteel in gesprek met diverse partijen.

Foto: Koninklijke Smals

Een meerderheid in de gemeenteraad van De Fryske Marren stemde begin 2019 tegen het vaststellen van het bestemmingsplan dat de zandwinning voor de kust van Gaasterland mogelijk moest maken. Volgens het bedrijf was dat besluit gebaseerde op de mening van 'de bangen en de bozen' en was er geen enkel deugdelijk bewijs voor. Het bedrijf had al miljoenen geïnvesteerd in de plannen voor de zandwinning in het IJsselmeer. Nu wil het op een duurzame manier toch zand winnen.

Smals nodigt iedereen uit om mee te denken, zegt Marloes Herms van het zandwinbedrijf. "Wij zijn bezig met nieuwe planvorming. We hebben vijftien jaar onderzoek gedaan en hebben ook nieuwe inzichten. Samen met andere partijen willen we bekijken op welke manier we verbindingen kunnen leggen met ook andere projecten in het gebied." Herms doelt daarmee op bijvoorbeeld projecten voor het verbeteren van het ecosysteem.

Een exacte datum voor het presenteren van de plannen is nog niet bekend. Aan het eind van het jaar hoopt het bedrijf één of twee scenario's te hebben, die verder kunnen worden uitgewerkt.

Marloes Herms van Smals

De gemeenteraad van De Fryske Marren stemde in februari 2019 tegen de zandwinningsplannen van Smals. Het bedrijf wilde dertig jaar lang twee miljoen kuub zand winnen voor de aanleg van bijvoorbeeld wegen. Dat zand zou zo'n vijf kilometer uit de kust bij Oudemirdum worden gewonnen.

Het college van de gemeente viel naar aanleiding van de kwestie. Coalitiepartij FNP stemde tegen, terwijl CDA en VVD voor stemden. Dat betekende een vertrouwensbreuk.

(Advertentie)
(Advertentie)