Eerste kievitseieren in Leeuwarden, Weststellingwerf, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Dantumadiel

14 mrt 2021 - 16:22

Symen Hoekstra vond zondagmorgen het eerste kievitsei van de gemeente Leeuwarden. De 51-jarige Koarnjumer had het paartje al de hele week op het oog. Hij ging zaterdag niet het veld in omdat er een andere auto 'op 'e daam' stond, maar de melding van een vondst bleef uit. Ook in de gemeenten Weststellingwerf, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Dantumadiel zijn de eerste kievitseieren gevonden.

Symen Hoekstra - Foto: BFVW

Na een slechte nacht stond Symen zondagmorgen vroeg op. Hij zag het 'sijke' (vrouwtje) op het nest zitten, weer opstaan en toen begon ze te 'strieke smiten'. Het ei moest er zijn en tegen acht uur vond hij het ei inderdaad.

Hennie van der Heide - Foto: BFVW

Weststellingwerf

In Weststellingwerf was Hennie van der Heide de gelukkige vinder van het eerste ei. De 60-jarige man uit Oudehorne vond het eerste aai om kwartier over acht zondagmorgen. Het is al zijn negende keer dat hij een gemeente-ei vindt.

Auke Tuinstra - Foto: BFVW

Achtkarspelen

Auke Tuinstra meldde zondagmorgen om een uur of negen het eerste kievitsei van Achtkarspelen. Hij deed zijn vondst nadat hij eerder die ochtend een praatje maakte met de vinders van het ei van Noardeast-Fryslân. Een uurtje later zag Auke op het perceel in Gerkesklooster waar de beide zoekmaten eerder waren een kievit met een ei, tenminste aan het gedrag te zien. Auke nam de gok, liep erheen en er lag inderdaad een ei.

Foto: BFVW

Tytsjerksteradiel

Om half één kwam de melding dat Herman Smedes het eerste kievitsei in Tytsjerksteradiel had gevonden. Hij was met zijn vriend Remco Hamstra op pad. Herman zag het ei in de buurt van Garyp, in zijn eigen nazorggebied bij een plasdras.

Foto: BFVW

Dantumadiel

Al tien dagen zijn Ewout Schröder uit Akkrum en Klaas Stapensea uit Emmeloord samen op pad. Zondagmiddag tegen drie uur was het eindelijk raak. In het Bûtefjild vonden ze het ei. Het is de derde keer dat Ewout en maar liefst de vijftiende keer voor Klaas dat ze het eerste ei in een gemeente vinden.

Met deze vondsten zijn de vrije velden in de gemeenten Leeuwarden, Weststellingwerf, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Dantumadiel nu gesloten. Alleen de velden in Harlingen en Ooststellingwerf zijn nu nog open.

Kaart met gevonden kievitseiren

Kijk op deze kaart in welke gemeenten al een eerste kievitsei gevonden is. Groen wijst op het eerste kievitsei van Fryslân, blauw op het eerste kievitsei in een gemeente en rood betekent dat er nog geen eerste ei gevonden is in de betreffende gemeente:

(Advertentie)
(Advertentie)