Opstappend stichtingsbestuur is bezorgd over toezicht bij Cambuur

13 mrt 2021 - 14:49

De druk op het stichtingsbestuur van SC Cambuur werd te groot en om die reden heeft het bestuur vrijdag besloten op te stappen. Dat vertelt Cees Anceaux, de voorzitter van het stichtingbestuur, zaterdag in een uitgebreide reactie. Tegelijkertijd vertelt hij dat ze bezorgd zijn over een aantal zaken binnen de Leeuwarder voetbalclub. Vrijdag gaf algemeen directeur Ard de Graaf aan blij te zijn dat deze 'vervelende periode' nu achter de rug is.

Cees Anceaux

"De druk werd enorm, dus we hadden geen keuze. De oneigenlijke druk die op de stichting is uitgevoerd, dat voelt niet heel fijn. Van alle geledingen binnen de club. Het is heel spijtig, want we hadden hele goede redenen om het te doen zoals we het wilden doen", vertelt Anceaux, waarbij hij doelt op de oplossing die het stichtingsbestuur heeft aangedragen. Ze zouden daarin na het seizoen opstappen, met twee leden van de raad van commissarissen. Maar die oplossing zagen de sponsoren en supporters niet zitten.

"Verkeerd geïnterpreteerd"

Voor de oorsprong van het conflict moeten we terug naar november 2020, toen het stichtingsbestuur Ype Smid voordroeg als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Normaal gesproken draagt de raad van commissarissen zelfs mensen voor, maar dat orgaan vroeg om hulp, zo vertelt Anceaux. "In principe stellen zij zelf een kandidaat voor en wij benoemen diegene. Ze konden niemand vinden en dus hebben wij dat gedaan. Daar is allemaal commotie over ontstaan. Dat ontsloeg ons niet van de taak om aanvulling te zoeken voor de raad van commissarissen, omdat het stadiondossier nogal zwaar is. Die aanvulling hadden wij gevonden en wij wilden twee commissarissen benoemen. De directie en raad van commissarissen vonden dat goed en dan zouden wij daarna weggaan, want onze klus was dan geklaard. Achteraf bleek dat wij dat verkeerd geïnterpreteerd hebben als stichting."

De zaak kwam in een stroomversnelling toen trainer Henk de Jong en technisch manager Foeke Booy donderdag bij Voetbal International aangaven dat ze hun toekomst verbinden aan die van de twee directieleden Ard de Graaf en Gerald van den Belt. Dat zorgt voor nog meer druk op het stichtingsbestuur, zo zegt Anceaux. "Als zelfs de technische staf, die in de kleedkamer hoort maar niet in de bestuurskamer, zich ermee gaan bemoeien. Ik zie bij Ajax niet gebeuren dat Ten Hag op de camera vertelt dat Overmars het niet goed doet. Dat is nogal een statement."

Cees Anceaux over het toezicht bij de club

Toezicht

Dat, met de druk die andere partijen al hebben uitgeoefend op het stichtingsbestuur, heeft ze doen besluiten om op te stappen. Wel maakt Anceaux zich zorgen over of er wel genoeg toezicht is in de Cambuur-top, als ze stoppen. "Ik heb wel eens het idee dat de directie vindt dat het wel lastig is, zo'n stichting. Als je ziet wat er nu gebeurt, heb ik het idee dat het toezicht te wensen overlaat. Als je directeur bent, zou je willen dat je goed toezicht hebt, want daar word je beter van. Ze moeten niet met elkaar op één stoel zitten."

En dat is precies wat er volgens Anceaux de laatste tijd wel is gebeurd. De raad van commissarissen heeft als taak om de directeur te controleren, maar: "Samen brieven ondertekenen naar de stichting, is vreemd en niet handig. Ook wij hebben niet altijd handig geopereerd hoor, alleen je probeert het beste voor de club. We willen niet vervelend zijn, we willen helpen om het toezicht te verbeteren."

Hoe het nu verder gaat volgens Anceaux

"Het is niet ingewikkeld", volgens Anceaux. Er wordt maandag een vergadering uitgeroepen voor de certificaathouders die daarin twee kandidaten voordragen voor het nieuwe stichtingsbestuur. Daarin is nog ruimte voor twee mensen vanuit de certificaathouders en niet voor vier, zoals eerder. Ook de gemeente, sponsoren en supporters dragen een kandidaat voor voor het nieuwe stichtingsbestuur.

Anceaux: "Dan geven wij er als stichting een klap op en dat kan binnen drie weken beslecht zijn. De nieuwe leden van het stichtingsbestuur benoemen dan de nieuwe commissarissen. Dan stoppen we ermee en dan is het mooi geweest en kunnen we weer gezellig een biertje op de tribune drinken, want we blijven gewoon naar ons cluppie komen. Want we zijn niet boos, het is alleen vervelend dat het zo loopt."

Foto: Omrop Fryslân, Dieuwke Kroese
(Advertentie)
(Advertentie)