Eerste kievitseieren Noardeast, Smallingerland, Opsterland en Heerenveen gevonden

13 mrt 2021 - 20:36

De eerste kievitseieren van de gemeenten Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Opsterland en Heerenveen zijn zaterdag gevonden. Harry Wijbrands en Jan Nutma vonden 's ochtends het eerste kievitsei van Noardeast-Fryslân, Rinze van der Ploeg de eerste van Smallingerland, Ypie Bodzinga die van Opsterland en Dirk Noordenbos was de eerste in Heerenveen.

Noordoostelijk van Kollum zagen Wijbrands (31 jaar uit Molkwerum) en Nutma (29 uit Nes, Noardeast-Fryslân) dat 'it hijke oan it trêdzjen wie en fuort fuortfleach' (man kievit vloog na de paring direct weg). En even later ging vrouw kievit laag vliegend weg. Een kans uit het boekje die dus ook verzilverd werd.

Van der Ploeg dacht dat hij het ei zou vinden op een naastgelegen maisperceel, maar hij vond het natte ei toch in het grasland bij de Wilgen. Hij heeft al vaker een eerste ei gevonden.

Halverwege de middag vond de 64-jarige Ypie Bodzinga uit Luxwoude het eerste gemeente-ei van Opsterland. Hij is al jaren nazorger, maar hij had nooit een eerste ei gevonden.

En aan het eind van de middag vond de 45-jarige Dirk Noordenbos bij Tjalleberd het eerste ei van de gemeente Heerenveen. Dat ei lag op het boerenland met greppels vol water, kruiden en 'rûge dong'. De eieren zijn daar ieder jaar vroeg. Voor Noordenbos was het ook zijn eerste keer dat hij een eerste kievitsei vond.

Nog zeven gemeentes

Het vrije veld van de gemeentes Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Opsterland en Heerenveen zijn hiermee gesloten. In nog zeven gemeentes kan naar het eerste ei worden gezocht.

Kievitseierenkaart

Kijk op deze kaart in welke gemeenten al een eerste kievitsei gevonden is. Groen wijst op het eerste kievitsei van Fryslân, blauw op het eerste kievitsei in een gemeente en rood betekent dat er nog geen eerste ei gevonden is in de betreffende gemeente:

(Advertentie)
(Advertentie)