Bouw van vlot Sterke Yerke IV echt begonnen; "toch een beetje geschiedenis waar je aan werkt"

13 mrt 2021 - 12:47

Zij zijn begonnen: de bouwers van de Sterke Yerke IV. Nog voor de zomer moet het vlot in het water zodat die helemaal kan worden klaar gemaakt om de Waddenzee op te gaan.

Sterke Yerke IV

Vice-voorzitter Wilfred de Jong is heel blij dat de bouw nu echt is begonnen. "Het is indrukwekkend. Zo groot, zo mooi, zo stevig. Als ik dit zie dan krijg ik kippenvel." Het vlot is bijna 15 meter lang en bijna 7 meter breed. Het is het vierde vlot dat stichting Sterke Yerke maakt. Ze willen ermee aandacht geven aan de 'plastic soep' in de oceaan.

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

De Waddenzee op

Het plan is dan ook om met de Sterke Yerke de Waddenzee op te gaan. "De eerste twee jaar gaan we varen op de Waddenzee. We vragen scholieren om mee te varen. Het is natuurlijk fantastisch om op zo'n vlot te varen in de Waddenzee." Daarnaast is het volgens De Jong ook educatief. "We gaan plastic laten verzamelen zodat ze ook een stukje milieubewust worden. En hopelijk die bewustzijn ook uitdragen."

De vonken spatten van het vlot als Sietse Postma ermee bezig is. Normaliter bouwt hij allerlei verschillende boten, maar de komende maanden mag hij aan de Sterke Yerke bouwen. "Ja dat is prachtig, het is toch een beetje geschiedenis waar je aan werkt."

Verslaggever Jantine Stoffers was bij de bouw aanwezig

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Vierde vlot

Sterke Yerke I, II en III zijn het water al op geweest. En nu wordt er dus gewerkt aan de vierde. Elke keer wordt die weer een stukje beter, zegt De Jong. "De eerste twee bouwden we van afvalmateriaal. Een groot verschil met de derde, die was al heel professioneel. En deze wordt nog steviger, nog mooier. Dit wordt het meest mooie plaatje wat we ooit gemaakt hebben."

De Jong zegt dat het de laatste keer is dat hij het vlot maakt. "Gezien onze leeftijd zal dit ongetwijfeld de laatste zijn. We willen het stokje overdragen aan de jongeren en daar beginnen we straks mee op de Waddenzee."

Op 6 mei gaat het vlot te water, waar het verder wordt afgebouwd. De stichting hoopt de Sterke Yerke dan eind augustus klaar te hebben.

Wilfred de Jong

(Advertentie)
(Advertentie)