Productie van groen gas is flink toegenomen

13 mrt 2021 - 08:26

De productie van groen gas is flink gestegen. Uit cijfers van energiebedrijf Liander blijkt dat er vorig jaar een kwart meer is geleverd dan in 2019.

Folle mear Grien Gas

Groen gas is is een oplossing voor bijvoorbeeld milieuvriendelijk verwarmen van woningen. Het komt vooral uit tuinafval en koeienmest. Ook al is daar in Fryslân genoeg van; er zijn meer producenten nodig om de klimaatdoelen te halen. In 2030 moet een derde van het aardgas zijn vervangen door schoon gas.

Kij fan Jelle Heida - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Fryslân heeft zeven groen gasproducenten. Melkveehouder Jelle Heida uit Hoornsterzwaag was één van de eersten die flink investeerde in complexe apparatuur om van koeienmest groen gas te maken en aan het net te leveren. Heida is één van de zeven Friese groen gas-producenten. Met subsidie kan het op zijn bedrijf met zo'n 400 koeien uit.

"Het levert ons de opbrengst van zo'n zestig koeien op. We kunnen hier zestig koeien extra melken, maar nu hebben we de vergister. Die levert het ons ook op en we hebben er minder werk van."

Melkveehouder Jelle Heida en Peter Hofland van Liander

Soad apparatuer nedich foar grien gasproduksje - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

De mest kan nadat er gas is uitgehaald, nog op het land. Dat scheelt een hoop uitstoot. Het gasnetwerk in de buurt is aangepast om veel schoon gas te verwerken. Het kan naar de woningen en bedrijven toe. Met de nieuwste uitvindingen kan straks groen gas van lokale naar nog grotere netwerken in Fryslân. Netwerkbeheerder Liander heeft daarvoor een zogenaamde 'groen gas booster' ontwikkeld.

"De booster brengt het gas van het lage naar een hoge druk niveau", legt Peter Hofland van Liander uit. "Eigenlijk zet de booster het gas van het landweggetje, waar weinig afname is, naar de rijksweg over waar veel gas wordt gebruikt. We zijn de eerste die een tweerichtingsverkeer creëert op het gas netwerk." In Flevoland is de eerste booster al in gebruik. Fryslân volgt binnenkort.

Heida en Hofland yn de stâl - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

In 2030 moet een derde van het aardgas zijn vervangen door schoon gas. Volgens netbeheerder Liander staan we aan het begin van de ontwikkeling ernaar toe. Nieuwe apparatuur wordt goedkoper en zal leiden tot meer producenten. En belangrijk is dat de vraag toeneemt.

"Als meer mensen gaan vragen aan hun leverancier om groen gas, dan zal dat een positieve werking hebben", denkt Hofland. Volgens hem moeten de netbeheerders, producenten, industrie, de markt en de politiek dat samen doen.

Dongfergister yn Hoarnstersweach - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte
(Advertentie)
(Advertentie)