Controversiële ster verdwijnt waarschijnlijk van gemeentevlag Noardeast-Fryslân

12 mrt 2021 - 21:40

Op de nieuwe gemeentevlag van Noardeast-Fryslân komt de grote, gele ster waarschijnlijk niet terug. Dat zegt Marc Scheidius, secretaris van de Hoge Raad van Adel. Hij doet deze uitspraak op persoonlijke titel. De afgelopen week is er ophef ontstaan over de nieuwe gemeentevlag. Een aantal personen en instanties associëren de gele ster op de vlag met de davidster die Joden in de Tweede Wereldoorlog moesten dragen.

De gemeenteflagge fan Noardeast-Fryslân - Foto: Omrop Fryslân

De Hoge Raad van Adel in Den Haag adviseert over alle ontwerpen voor vlaggen en wapens. Deze ophef hadden ze niet zien aankomen. "Pijnlijk en vervelend", volgens Scheidius. "We hebben er zorgvuldig over nagedacht, dus dan voelt dit slecht." De kritiek kwam onder andere van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en van anti-discriminatiebureau Tûmba.

Volgens Scheidius kan de Hoge Raad van Adel wel begrip opbrengen voor de kritiek. "Het is natuurlijk nooit onze intentie geweest om wie dan ook te kwetsen. Maar als je het eenmaal weet, dan zie je er ook direct de voormalige jodenster in. En dan is die vlag natuurlijk nooit meer het feestelijke uithangbord van de gemeente dat het zou moeten zijn. Maar tegelijkertijd denk ik dat het vooraf gezien niet anders had gekund. Wij kijken namelijk vooral naar de heraldische en vlaggenkundige aspecten."

Vlag zonder ster?

De gemeente Noardeast-Fryslân heeft de afgelopen dagen direct op de commotie gereageerd door aan te geven dat de nieuwe gemeentevlag zo snel mogelijk zal worden aangepast. Dat zal dus wat Scheidius betreft een vlag worden zonder gele ster.

"Als je van de zespuntige ster in goud een vier- of vijfpuntige ster maakt, is het niet meer de ster die in het wapen staat. Dan is het gewoon een vreemde ster. De aangepaste vlag zal toch op z'n minst betrekking moeten hebben op het wapen. Maar goed, het initiatief ligt nu eerst weer bij de gemeente. Zij komen met een nieuw ontwerp en dat zullen ze dan aan ons moeten voorleggen."

De verwachting is dat het nieuwe ontwerp van de gemeentevlag van Noardeast-Fryslân eind mei klaar zal zijn. Daarna moet de gemeenteraad nog groen licht geven.

Marc Scheidius van De Hoge Raad van Adel

(Advertentie)
(Advertentie)