Gemeenten worstelen met coronaveilig stemmen, opbouw stemhokjes kost extra tijd

Hoe kunnen we volgende week veilig stemmen? Dat is de vraag waarmee Friese gemeenten worstelen. Op verschillende plaatsen is vrijdag begonnen met het inrichten van de stemlokalen. Vanwege de coronamaatregelen betekent dat veel extra werk.
Opbou stimhokjes kostet ekstra tiid troch corona
"Normaal gesproken kom ik op de de dag van de verkiezingen een uur voordat we opengaan en dan kan ik rustig een stemlokaal opbouwen. Maar dit jaar is dat even anders", zegt voorzitter Jan Reinsma van het stembureau op het oude gemeentehuis in Balk. Het is één van de stembureaus van De Fryske Marren die vrijdag werden ingericht, om op tijd klaar te zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen.
De verkiezingen zijn officieel pas woensdag, maar op maandag kan er in sommige stembureaus ook al gestemd worden vanwege de coronapandemie. En om dat veilig te doen zijn er tal van extra maatregelen genomen op verschillende stemlocaties.
"Het meeste werk zit altijd in het opbouwen van de stemhokjes. Verder moeten we nog iets heen en weer schuiven met de stembus en met wat tafeltjes en stoeltjes, maar dat is het dan ook", zegt Reitsma. "Maar dit keer hebben we te maken met kuchschermen, 'looplijnen' en van die schoonmaakpalen. "Het stembureau ziet er dan ook echt wel anders dan anders uit. Zo staat alles verder uit elkaar en geven stickers op de vloer aan hoe iedereen moet lopen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Volgens Alie Bremer van gemeente De Fryske Marren maakt dat het stemmen volgende week veilig, maar het heeft wel gevolgen gehad voor sommige stembureaus. "Op vier locaties was er niet genoeg ruimte voor de anderhalve meter. Dus daar zijn andere locaties voor gezocht." Om de drukte op woensdag iets te verlichten, kan er onder andere in Balk ook al gestemd worden op maandag en dinsdag. "En op woensdag zetten we een soort van verkeersregelaars in, om ervoor te zorgen dat de drukte wat verspreid wordt."
In de stembureaus moeten ook mondkapjes worden gedragen. Wie dat niet doet, kan in principe niet stemmen. "We zijn natuurlijk geen boa of politie, maar we vragen wel aan iedereen om een mondkapje op te doen. Veiligheid gaat uiteindelijk boven alles", zo zegt Reitsma. Alleen wanneer iemand een medische reden heeft voor het niet dragen van een mondkapje kan van de regels worden afgeweken.