Verpleeghuismedewerkers hebben meer last van burnouts en depressie

12 mrt 2021 - 17:27

Steeds meer medewerkers in de verpleeghuiszorg raken opgebrand. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zorgmedewerkers hebben vaker last van depressieve klachten of een burnout en het ziekteverzuim steeg.

Foto: Shutterstock.com

Medewerkers die coronapatiënten verzorgen hebben meer last van burnouts en depressie dan medewerkers die dat niet doen. "Het is opvallend om te zien hoe hoog die werkdruk leidt tot behoorlijk mentale klachten, die zich uiten in depressieve en burn-out klachten", vertelt hoogleraar ouderengeneeskunde Sytse Zuidema.

31 procent van de zorgmedewerkers die coronapatiënten helpen hebben één of meer klachten die passen bij een beginnende burnout en 27 procent heeft een of meer depressieve klachten. De uitval door ziekte steeg in een jaar van 7,5 procent en 8,5 procent.

Werkdruk en corona

Dat heeft vooral te maken met een verhoogde werkdruk, denkt. Zuidema. "Natuurlijk heb je als zorgverlener meer taken te doen, ook omdat mensen in het team uitvallen."

"Ook de enorme impact die een coronabesmetting heeft op een zorgverlener. Zeker in de eerste golf toen er een bezoekverbod was, waardoor mensen alleen overlijden. Dat heeft enorme mentale gevolgen", zegt Zuidema. Doordat de crisis lang duurt, worden de effecten nog groter. "Je kunt best wel twee of drie weken harder werken, maar als je dat lang doet leidt dat tot langdurige gevolgen."

Verder onderzoek

Het UMCH blijft het onderzoek de komende tijd vervolgen, zegt Zuidema. "We zijn nu bezig met de derde ronde van vragenlijsten, om juist te kijken naar de impact die waarschijnlijk nog aan het stijgen is."

Sytse Zuidema

Directeur-bestuurder John van Arnhem van zorggroep Hof en Hiem kan zich vinden in de resultaten van het onderzoek. "Werkdruk is één, maar het rare is dat tijdens zo'n corona-uitbraak mensen niet eens praten over werkdruk. Dan komen er krachten los die ongekend zijn, een enorme drive om te zorgen dat die uitbraak zo snel mogelijk onder controle komt."

Nazorg

Na de uitbraken kwamen er echter veel emoties boven. "Dan krijgen mensen de rust en ruimte om zich te realiseren wat er allemaal gebeurt is. Dan ontstaat een enorme behoefte aan nazorg."

Hof en Hiem probeert medewerkers daarbij te helpen, zegt Van Arnhem. "We organiseren gespreksgroepen onder begeleiding van psychologen, om ervoor te zorgen dat onze medewerkers hun angsten, onzekerheden, zorgen en verdriet kunnen delen. Dat zet veel zoden aan de dijk, het voorziet in ieder geval een enorme behoefte."

John van Arnhem

(Advertentie)
(Advertentie)