UPDATE: Gezonken vrachtschip IJsselmeer naar haven Kornwerderzand gesleept

12 mrt 2021 - 17:13

Het vrachtschip dat voor de kust van Makkum zonk, is naar de haven van Kornwerderzand gesleept. Dat meldt Rijkswaterstaat. Er was haast bij de berging, omdat er opnieuw harde wind komt. Volgens berger Pieter Bootsma van Sleepbedrijf Bootsma in Makkum is er geen schade aan het schip ontstaan en is er geen sprake van vervuiling. Het vrachtschip, dat zelf noch wel kon varen, is onder begeleiding van twee sleepboten naar de haven gebracht.

Beelden van het vrachtschip bij Makkum

Het vrachtschip raakte donderdag in de problemen door een harde storm. Reddingsboten uit Hindeloopen hebben de mensen en een hond die aan boord waren van het schip gehaald en naar de vaste wal gebracht.

Luiken zijn stukgeslagen

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het water door de luiken geslagen en is het schip daardoor gezonken. De luiken zijn stukgeslagen. Ze zouden wel dichtgezeten hebben.

Er zit een lading zout in het schip. Volgens Rijkswaterstaat is er geen zout in het IJsselmeer terecht gekomen.

Sleepboot is te klein

Meer dan 24 uren nadat het schip zonk, lag het nog altijd aan de grond. De berger melde dat het water eruit was, maar dat het schip op de grond lag, omdat de schipper een ondiepte opgevaren is toen het schip dreigde te zinken. De sleepboot die rond het middaguur bij het schip kwam, kreeg het niet van die ondiepte af.

Er werd een grotere sleepboot ingezet en ook een kraanschip, om de lading uit het schip te halen. Daardoor kwam het minder diep in het water te liggen.

Foto: CAMJO media
Trefwoorden: 
vrachtschip IJsselmeer
(Advertentie)
(Advertentie)