Freedsmerk over Tweede Kamerverkiezingen: "Het moet niet over corona gaan"

12 mrt 2021 - 13:50

"De verkiezingen moeten niet over corona gaan. Dat is alleen maar een symptoom van deze tijd. Het gaat om wat erachter zit. En dus kom ik uit bij een groene partij." Dat was één van de meningen op de Leeuwarder vrijdagmarkt, over de vraag waar de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week eigenlijk over gaan. Voor veel mensen was dat echter toch wel het coronavirus en de aanpak daarvan.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Voor een student was de basisbeurs het echte speerpunt, voor een andere ging het om een eerlijkere verdeling van het geld en weer anderen keken meer naar de persoon. Zo werd Rutte genoemd vanwege zijn rol als crisismanager en Pieter Omtzigt vanwege zijn openheid en optreden in de toeslagenaffaire. Vanwege dat laatste wed trouwens ook de SP genoemd.

Een van de marktlieden had een kieswijzer gedaan, maar zal die uitslag niet opvolgen: "Ik kwam - als echte wâldpyk - uit op de Piratenpartij! Nou, dat wordt hem niet. Ik stem SGP!"

Niet stemmen

En dan was er, naast vele zwevende kiezers, ook nog een vrouw die thuisblijft omdat ze 'het systeem' niet meer vertrouwt. "En nee, daar zit geen complottheorie achter, want je kan het allemaal op het internet lezen..." Een van de vaste bezoekers van de vrijdagmarkt vond dat je nu helemaal geen verkiezingen moet houden: "Eerst corona oplossen en daarna pas verkiezingen, zo had het gemoeten."

Verslaggever René Koster op de Leeuwarder vrijdagmarkt

Trefwoorden: 
freedsmerk verkiezingen
(Advertentie)
(Advertentie)