Eerste kievitseieren Waadhoeke, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren zijn gevonden

12 mrt 2021 - 18:37

De eerste kievitseieren van de gemeenten Waadhoeke, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren zijn vrijdag gevonden. Ze werden ontdekt bij Achlum, Allingawier en Nijehaske.

Foto: Bond Friese Vogelwachten

Het eerste kievitsei van Súdwest-Fryslân werd rond 09.00 uur gevonden door Hendrik de Boer. Hij ontdekte het ei in maïsland ten zuiden van Allingawier.

Foto: BFVW

Even na elven werd ook het eerste kievitsei van De Fryske Marren gevonden, bij Nijehaske. Het nestje lag op hetzelfde stuk land waar in 2018 het eerste ei ook al werd gevonden. Het was opnieuw Klaas Jager die het vond.

Met het vinden van de eieren is het vrije veld in Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren gesloten, zo maakte de Bond van Friese Vogelwachten bekend.

Foto: BFVW

Op het randje van de gemeente, in de buurt van Achlum, vond Anne Wind het eerste kievitsei van Waadhoeke. Hij zag het eitje daar tegen 17.00 uur in een grasland. Wind vond eerder al eens de gemeente-eieren van Harlingen, maar nog nooit van Waadhoeke, meldt de BFVW.

Kievitseierenkaart

Kijk op deze kaart in welke gemeenten al een eerste kievitsei gevonden is. Groen wijst op het eerste kievitsei van Fryslân, blauw op het eerste kievitsei in een gemeente en rood betekent dat er nog geen eerste ei gevonden is in de betreffende gemeente:

(Advertentie)
(Advertentie)