Sneek decor van opmerkelijke switch: CDA-prominent Henk Bleker stapt over naar FvD

12 mrt 2021 - 09:36

Een opmerkelijk gebeuren bij een bijeenkomst van Forum voor Democratie in Sneek vrijdagmiddag. Henk Bleker, prominent CDA'er, maakt de overstap naar Forum voor Democratie. Dat zegt hij tegen De Telegraaf. De oud-minister van landbouw is het niet eens met het huidige landbouwbeleid, dat volgens hem te veel bepaald wordt door Europese regelgeving.

Foto: ANP

Als staatssecretaris in het eerste kabinet-Rutte had Bleker zelf landbouw in zijn portefeuille. Na de val van dat kabinet stelde hij zich in 2012 kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA, maar leden kozen toen met een ruime meerderheid voor Sybrand Buma.

Zijn stem voor FvD moet volgens Bleker niet worden gezien als een stem tegen het CDA. "Ik blijf een christendemocratisch hart houden, ik blijf vinden dat de overheid moet beschermen en dicht bij de mensen moet staan, maar ook verantwoordelijkheid bij de mensen moet leggen."

Bleker was de afgelopen jaren zeer kritisch over het landbouw- en stikstofbeleid van het demissionaire kabinet, waar ook CDA zitting in heeft. Ook sprak hij eerder al zijn bewondering en waardering uit voor FvD-leider Thierry Baudet.

Trefwoorden: 
CDA FvD Politburo Lânbou
(Advertentie)
(Advertentie)