Ophef over davidster op gemeentevlag Noardeast-Fryslân

11 mrt 2021 - 17:00

Er is ophef over de gele ster op de gemeentevlag van Noardeast-Fryslân. Die lijkt te veel op de davidster die Joden in de Tweede Wereldoorlog moesten dragen. Bizar, vindt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De gemeente Noardeast-Fryslân laat de vlag aanpassen.

Ophef over davidster op gemeentevlag Noardeast-Fryslân

"Zo'n gele ster hoort niet op een vlag van een Nederlandse gemeente", zegt Joshua Friedmann van het CIDI. Friedmann heeft inmiddels contact gehad met de gemeente Noardeast-Fryslân en duidelijk gemaakt dat dit niet kan. Burgemeester Johannes Kramer noemt het een 'vervelende kwestie'. "Als het wordt gezegd en dan kijk je weer naar de vlag, dan kun je er eigenlijk niet omheen", zegt hij. "We willen geen gedoe over onze vlag."

Op basis van drie eerdere gemeentevlaggen

De gemeenteraad heeft een week geleden de gemeentevlag unaniem vastgesteld. De gemeente Noardeast-Fryslân is op 1 januari 2019 ontstaan na een fusie van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. Voor de nieuwe gemeente was nog een nieuwe vlag gekozen. Er is voor de zespuntige ster gekozen omdat die ook op de vlaggen van de drie oude gemeenten stond, maar dan wel kleiner of in een andere kleur. De gele zespuntige ster staat ook in het wapen van Noardeast-Fryslân, dat al langer bestaat.

"Onbegrijpelijk. Ik snap niet dat je dan die gele ster zo prominent terug laat komen als je een nieuwe vlag gaat ontwerpen", zegt Arnold Helmantel van anti-discriminatiebureau Tûmba. Helmantel noemt het 'verontrustend'. "Is er dan niemand die in dat hele proces één keer heeft gedacht: dit doet ons ergens anders aan denken?"

Bij Tûmba is inmiddels een klacht binnengekomen over de nieuwe gemeentevlag. "We hebben een melding binnengekregen van iemand die het erg raakt en die het symbool niet vindt passen op een gemeentewapen", zegt Helmantel.

De vlag is getoetst door de Hoge Raad van Adel, die over alle ontwerpen voor wapens en vlaggen in Nederland adviseert. De gemeente Noardeast-Fryslân zoekt opnieuw contact met de Hoge Raad voor een minder "aanstootgevend" ontwerp, maar dat kan wel even duren.

Reacties op social media

Op Facebook staan veel reacties op de gemeentevlag van Noardeast-Fryslân. "Hoe verzinnen ze het, een Jodenster", schrijft Lizzy Jan. "Een mooie ster, nu nog een Ausweiss", zegt Jacob Bijlstra. En Anita van der Meulen schrijft "De ster heeft echt wel mijn twijfels". Ze verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog, toen op 3 mei 1942 alle Joden verplicht werden om een gele zespuntige davidster duidelijk op hun kleding te dragen.

Arnold Helmantel van Tûmba

(Advertentie)
(Advertentie)