Transplantatie van 2.000 vierkante meter riet helpt vismigratierivier

Een nieuwe rietoever aanleggen in de vismigratierivier bij de Afsluitdijk is nog niet zo eenvoudig. Dat kon alleen met een speciale aanpak: een transplantatie van riet uit de Makkumernoardwaard. In totaal 2.000 vierkante meter riet met daaronder een grote kluit aarde is over het IJsselmeer verhuisd.
Transplantatie van riet
Met een bouwhelm op staat Jeroen Koeleman tevreden te kijken hoe een graafmachine zoden riet in elkaar drukt aan de binnenkant van de westflank van de vismigratierivier. Koeleman is technisch projectleider van de vismigratierivier voor de provincie en hij weet dat dit nodig is om een rietoever te maken. Voor die nieuwe oever is ook veel klei gebruikt waar riet goed op groeit.
Koeleman legt uit welk probleem ermee wordt opgelost: "We hebben hier een nieuwe zanddam en die opgespoten met zand uit de vaargeul van het IJsselmeer. Doordat we het opspuiten, zitten er geen voedingsstoffen meer in." De klein, de zoden en de grond uit de Makkumernoardwaard moet ervoor zorgen dat het riet er wel groeit.

Onstuimig water

Het is niet de eerste keer dat deze oplossing wordt gebruikt, zegt Koeleman. "Dit kunstje is door de firma BWO wel vaker gedaan voor Rijkswaterstaat op het Zwarte Water en op IJsseloog. We hebben de informatie over het succes daar ook gebruikt."
Het moet allemaal in een keer goed, omdat de IJsselmeer een onstuimig water is waarbij alles snel wegspoelt bij een verkeerde aanpak.
Een vracht riet onderweg naar de vismigratierivier © Omrop Fryslân, Remco de Vries
It Fryske Gea is zowel beheerder van de Makkumernoardwaard als de toekomstig beheerder van de vismigratierivier. "We hebben hier een unieke kraan achterin de geul", zegt districtshoofd Germ van der Burg. Hij legt uit hoe het riet uit het natuurgebied is gehaald. "Die kraan heeft een soort kuilsnijder voorop en die snijdt plaggen riet van een meter dik en twee meter breed. Die worden op een pontonnetje gezet met pallets zo uiteindelijk op een groter ponton naar de vismigratierivier gevaren."
Er is niet alleen riet weggehaald uit het natuurgebied. Tegelijkertijd is er een proef uitgevoerd om de IJsselmeerkust te versterken. "In dat laatste project zijn we bezig om waterriet te maken. Dat is belangrijk voor vissen om in te groeien en te paaien en voor moerasbroedvogels. Daarvoor moeten we riet weghalen of natter maken. Dat gebruiken we dan weer voor een deel van de vismigratierivier, maar het andere deel moeten we hier afgraven en verwerken."
Wat is de vismigratierivier?