Ouderenbond wil dat stemmen eenvoudiger wordt: 'Veel ouderen komen er niet uit'

11 mrt 2021 - 07:03

De stichting Friese Ouderenbonden krijgt veel klachten over het stemmen voor ouderen die niet op 17 maart naar het stembureau willen of kunnen. In een brief vraagt de ouderenbond daarom aan alle alle gemeenten in Fryslân om het in de toekomst eenvoudiger te maken. Bovendien zou er op de stembureau's een speciaal dagdeel voor senioren gereserveerd moeten worden.

Ouderenbond: 'Stemmen moet makkelijker kunnen'

De stichting heeft een brief geschreven aan alle Friese gemeentes waarin ze haar beklag doet over de stemprocedures voor de landelijke verkiezingen op 15, 16 en 17 maart. Zo is volgens voorzitter Gerben Boskma van de stichting de mogelijkheid voor senioren om te stemmen via de post onnodig ingewikkeld gemaakt. Veel ouderen komen er niet uit.

Stemformulier ongeldig bij handtekening op verkeerde kant

"Zo moet naast het stemformulier ook een stempas worden opgestuurd", zegt Boskma. "Die laatste moet op de voorkant worden getekend, terwijl een handtekening op de achterkant veel logischer lijkt. Maar in dat geval is het stemformulier niet meer geldig."

Foto: Omrop Fryslân

Volgens Boskma zien daarom veel leden af van de schriftelijke stemmogelijkheid. "Terwijl dat juist is ingesteld voor mensen die minder eenvoudig de deur uit kunnen, kiezen de meesten dan toch voor een gang naar het stembureau. Maar dan is weer niet duidelijk wanneer je precies op het stembureau terecht kunt, want de openingstijden verschillen. Daardoor is de kans groot dat je voor een dichte deur komt."

Bijna alle stembureaus in Nederland zijn open van 7:30 tot 21:00 uur. Alleen 'bijzondere' en mobiele stembureaus kunnen afwijken. Kijk voor meer informatie op de website van de Kiesraad.

Boskma vraagt in de brief aan alle gemeenten om voortaan een bepaald dagdeel speciaal voor senioren te reserveren. "Dan weten we allemaal precies waar we aan toe zijn en kunnen we in alle rust onze stem uitbrengen."

(Advertentie)
(Advertentie)