Kampioenspoule ver weg voor vrouwen SC Heerenveen na spektakelstuk tegen ADO

10 mrt 2021 - 13:29

De kampioenspoule is ver weg voor de vrouwen van SC Heerenveen na het gelijkspel (3-3) tegen ADO Den Haag dinsdagavond. Het gat met de directe concurrent ADO blijft daardoor vier punten en er zijn nog maar drie wedstrijden om dat in te halen.

Sjoch hjirûnder nei in gearfetting fan it doelpuntespektakel:

Het leek er lang op dat de Friese vrouwen helemaal met lege handen achter zouden blijven, maar in de 80e minuut kwamen ze door een eigen doelpunt van Gwyneth Hendriks toch op gelijke hoogte. In de 87e minuut kwam Heerenveen zelfs op voorsprong door een doelpunt van Nikée van Dijk. Daarmee was de overwinning bijna zeker, maar Jaimy Ravensbergen schoot ADO in de blessuretijd weer naast Heerenveen: 3-3.

"Dan is de teleurstelling ontzettend groot", zegt aanvoerster Tiny Hoekstra. "Die 3-3 mag gewoon niet. Daar moeten we scherp zijn. Ik moet wel zeggen dat iedereen er vol voor gegaan is en dat iedereen er vol voor gevochten heeft. Maar ja, zij komen lullig aan die goals en dan wordt het 3-3 en daar hebben wij niet genoeg aan", zegt Hoekstra.

Cruciale wedstrijd

Dat Heerenveen daar niet genoeg aan heeft, heeft te maken met de opzet van de eredivisie voor vrouwen. De competitie bestaat uit acht ploegen, die na veertien wedstrijden opgedeeld worden in twee poules van vier: een kampioenspoule en een verliezerspoule. ADO Den Haag staat op dit moment op de vierde plaats, die Heerenveen ook zo graag wil bemachtigen. De wedstrijd van dinsdagavond was daarin cruciaal. Een nederlaag zou betekenen dat het gat op zou lopen naar zeven punten en dat zou met nog drie wedstrijden op het programma bijna niet te overbruggen zijn.

Stân yn earedifyzje

Punten Doelsaldo
1. Ajax 25 +16
2. PSV 24 +16
3. FC Twente 23 +18
4. ADO Den Haag 16 +3
5. SC Heerenveen 12 -3
6. PEC Zwolle 9 -10
7. VV Alkmaar 6 -15
8. Excelsior 5 -25

De spanning was goed te zien in het spel van beide ploegen, die ondanks het aantal goals niet tot veel uitgespeelde kansen kwamen: "Ik denk dat wij te graag wilden en dat we daardoor te onrustig waren", zegt Hoekstra. "Als je normaal gesproken onze wedstrijden ziet, dan creëren we best wel veel kansen."

'KNVB moet hier iets aan doen'

Trainer Roeland ten Berge baalt dat zijn ploeg in deze fase van het seizoen al zo'n wedstrijd moest spelen. "Ik denk dat die spanning vooral komt uit de opzet van deze competitie. Dat is gewoon een beetje jammer", zegt de trainer. Sorry dat ik het zeg, maar als wij het vrijdag niet redden dan kan het gebeurd zijn en dan is eigenlijk het seizoen een beetje over. Dan speel je in poule B, daar moet de KNVB gewoon wat aan doen."

In die verliezerspoule staat niets meer op het spel, want bij de vrouwen is het niet mogelijk om te degraderen uit de eredivisie. De clubs in die poule sluiten het seizoen daardoor af met zes competitiewedstrijden waarbij het nergens meer om gaat. Ten Berge pleit er daarom voor om voortaan anderhalve competitie te spelen, waarbij alle clubs dus drie keer tegenover elkaar staan.

"Dat zeg ik niet alleen als we onderin eindigen, maar dat zeg ik ook als we bovenin eindigen. Ik heb het twee jaar geleden ook gezegd. Maar we maken nog steeds een kans en gaan vrijdag gewoon knokken voor wat we waard zijn. We moeten gewoon weer winnen", zegt Ten Berge.

Op vrijdag staat voor Heerenveen de thuiswedstrijd tegen FC Twente op het programma, terwijl ADO Den Haag het opneemt tegen VV Alkmaar. Ervan uitgaande dat ADO die wedstrijd tegen de laagvlieger gaat winnen, moeten de Friezinnen dus minstens een punt pakken om kans te houden op de kampioenspoule.

"Alles is mogelijk in het voetbal, maar het wordt wel een hele zware opgave denk ik", zegt Hoekstra daarover. Ook de trainer weet dat vrijdag misschien al wel de beslissing valt. "Het verschil moet vrijdag in ieder geval niet verder oplopen. Wij moeten gewoon ons werk blijven doen en er is nog steeds een kans. Dat heb ik de groep net ook gezegd. Wij geven absoluut niet op en gaan ervoor."

Programma's

Speelronde SC Heerenveen ADO Den Haag
12 FC Twente (thuis) VV Alkmaar (uit)
13 PEC Zwolle (thuis) PSV (thuis)
14 VV Alkmaar (uit) Ajax (uit)

Als Heerenveen na vrijdag nog steeds in de race voor het landskampioenschap is, dan ziet het er ineens weer een heel stuk rooskleuriger uit. "Ik denk dat wij een beter programma hebben", zegt Ten Berge.

Heerenveen neemt het namelijk nog op tegen PEC Zwolle en VV Alkmaar, die onder hun staan in de competitie, terwijl ADO Den Haag het opneemt tegen de koplopers: Ajax en PSV. "Maar ik denk dat we nu niet naar berekeningen moeten kijken. Ik vind dat we er gewoon alles aan gedaan moeten hebben", aldus Ten Berge.

(Advertentie)
(Advertentie)