Dalstra Reizen ging failliet door corona, maar klautert weer uit het dal

10 mrt 2021 - 12:38

Het jaar 2020 was een roerig jaar voor Johan Dalstra en zijn gezin. Het familiebedrijf Dalstra Reizen werd hard getroffen door de coronacrisis. Negentig procent van de omzet is weggevallen en de steunmaatregelen van de overheid zijn niet voldoende. Het bedrijf dat al sinds 1927 bestaat, valt om. Een paar maanden later komt er toch een doorstart. Hoe is het nu met de familie?

Hoe gaat het nu met Dalstra Reizen?

"Het gaat je niet in de koude kleren zitten," vertelt Johan Dalstra als hij terugkijkt op het afgelopen jaar. Zoiets had hij nog nooit meegemaakt met het bedrijf. Vanaf maart ging het alleen maar minder, zelfs toen er in de zomer versoepelingen kwamen. "Mensen waren het vertrouwen kwijt. Normaal gesproken hebben we 22 bussen op de weg, vorig jaar waren het op het drukste moment maar tien."

Ik dacht: waar doe ik het voor?

Johan Dalstra van Dalstra Reizen

Johan hoopte daarom op een goede nazomer met veel schoolreizen. "Maar ook dat bleef uit, en in de winter ligt ons seizoen zowat stil. Met de accountant heb je het dan over de keuze die je moet maken." Op dinsdag 22 september volgde het definitieve besluit: Dalstra Reizen in Surhuisterveen vraagt het faillissement aan.

Faillissement

Het familiebedrijf maakt een groot deel van Johans leven uit. Als kleine jongen woonde hij naast de zaak en speelde hij in de bussen. Nu is hij al zo'n 15 jaar directeur. De klap kwam daarom extra hard aan. "Het was echt een drama. Ik had gehoopt op meer steun van de overheid, maar dat was minimaal. Daardoor heb ik een tijd in de put gezeten. Ik dacht: waar doe ik het eigenlijk voor?"

Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Niet alleen voor de familie was het een heftige periode, ook voor de 35 personeeleden van het bedrijf. Johan vertelt dat sommigen al veertig jaar in het bedrijf zaten. Alles bij elkaar zorgde het ervoor dat hij in een negatieve spiraal terechtkwam. Maar niet voor lang. "Je bent ondernemer. De knop moet op een gegeven moment weer om. Je moet door." De steun van de klanten was een van de redenen dat Johan weer uit de put kon komen. "Ze stuurden bloemen en kaarten. Ze belden dat ze wel weer wilden reizen. Dat geeft je weer een positieve draai. Daar doe ik het voor."

Doorstart

Een maand en acht dagen na het aanvragen van het faillissement kwam er licht aan het einde van de tunnel. Dalstra Reizen in Surhuisterveen maakt een doorstart en blijft in handen van de familie. Voorlopig gaan Johan, zijn vrouw en zijn beide ouders zelf door met de activiteiten en de ritten, zonder personeel.

Johan Dalstra - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

De familie is zich nu aan het voorbereiden op het komende seizoen. Ze overleggen met hotels en gidsen, want dat moeten al wel worden vastgelegd. Mensen willen weer graag reizen, vertelt Johan. "Richting juli, augustus en september wordt er al geboekt. We hebben een andere strategie. We vragen geen aanbetaling meer en laten de mensen zes weken vooraf weten of de reis kan doorgaan of niet." Tot nu toe heeft Johan nog geen personeel kunnen aannemen, maar hij heeft wel regelmatig contact met hen.

De vraag is wat er deze zomer mogelijk is met het oog op het coronavirus. Johan heeft goede hoop, met name door het vaccineren dat nu begonnen is. "Dat kan betekenen dat onze doelgroep weer wat meer vertrouwen krijgt om te reizen."

Een jaar corona in Friesland. Van de eerste besmetting tot de lockdowns. Van eenzaamheid onder ouderen naar hoopgevende gemeenschapszin. Van moeilijke tijden voor zorgpersoneel tot het vaccin. En van zwaar economisch weer voor ondernemers naar hoop op betere tijden. Omrop Fryslân brengt op 10 maart de verhalen achter de coronacrisis, met 's avonds tussen 21.00 en 22.00 een speciaal televisieprogramma.

Lees hier het verhaal van Pytrik Hiemstra en Wouter van Geffen terug.

(Advertentie)
(Advertentie)