Sponsoren en supporters Cambuur eisen opstappen stichtingsbestuur

Het is opnieuw onrustig bij SC Cambuur. De laatste maanden is het hoogste orgaan van de club, het stichtingsbestuur, bezig geweest met een onderzoek om de club op bestuurlijk vlak door te lichten. Alle partijen waren het eens over hervormingen in de Raad van Commissarissen en het stichtingsbestuur, maar dit weekeinde hebben de supporters en sponsoren later weten dat ze het het toch anders willen: het stichtingsbestuur moet eerst opstappen.
© Omrop Fryslân
Voor dit verhaal heeft Omrop Fryslân gesproken met meerdere mensen vanuit verschillende lagen binnen de club. Allemaal willen ze niet met naam worden genoemd in dit artikel.
De oorsprong van de onrust ligt in juni 2019. Dan stappen drie leden van de Raad van Commissarissen (RvC) op uit onvrede over het besturen van de club. Onder de commissarissen die opstappen zit ook Johan Schikker, die tot dan toe de voorzitter van de RvC was. In de anderhalf jaar daarna blijft de voetbalclub zonder de voorzitter van de RvC.

Voordracht Ype Smid zorgt voor onrust

Het stichtingsbestuur moet op zoek naar een nieuwe voorzitter en draagt in november vorig jaar Ype Smid voor. Hij was eerder voorzitter van de RvC en is ook benoemd tot erevoorzitter. Zijn voordracht zorgt alleen maar voor meer onrust: twee van de drie commissarissen willen opstappen als Smid wordt benoemd. Hetzelfde geldt voor directeur Gerald van den Belt.
Door de onrust die ontstaat besluit Smid uiteindelijk om zich terug te trekken. Dat is een nederlaag voor het stichtingsbestuur, waar twee van de drie leden om die reden direct opstappen. Om de verstoorde verhoudingen weer recht te breien, gaan alle partijen met elkaar om de tafel. Het stichtingsbestuur onderzoekt bovendien wat er mis is gegaan in het proces rondom de benoeming van Smid. Duidelijk is dat deze kwestie alleen verliezers kent, met zelfs bedreigingen door supporters richting leden van het stichtingsbestuur.

Wie zitten er in het stichtingsbestuur?

Wie zitten er in de Raad van Commissarissen?

Wie zitten er in de directie?

In de maanden die volgen na november zitten de partijen meerdere keren met elkaar aan tafel. Het zijn zo nu en dan lastige gesprekken om met iedereen weer op een lijn te komen. Dat lijkt in het voorjaar van 2021 toch te lukken. De uitkomst ervan is dat na dit voetbalseizoen, op 1 juni, de leden van het stichtingsbestuur én de RvC opstappen.
Tot die tijd houdt het stichtingsbestuur zich dan bezig met het zoeken naar opvolgers. In het hoogste orgaan van de club, wat het stichtingsbestuur is, zitten vertegenwoordigers vanuit verschillende partijen. De supporters en de gemeente worden momenteel niet vertegenwoordigd en dus zoeken die partijen nieuwe mensen. Ook wordt er alvast naar nieuwe leden voor de RvC gezocht, zodat die statutair gezien nog gewoon actief kan blijven als de andere commissarissen na het seizoen opstappen.

Sponsoren en supporters: stichtingsbestuur moet eerst opstappen

Voor het plan is draagvlak binnen de verschillende lagen in de club. Tot afgelopen weekend. De sponsoren die worden vertegenwoordigd door de BusinessClub Cambuur vinden toch dat het anders moet en dat het stichtingsbestuur eerst moet opstappen. Dat vinden ook de vertegenwoordigers van de supportersvereniging die meepraten. Ze vinden dat het stichtingsbestuur niet over hun graf moet regeren en niet al nieuwe mensen moet benoemen voor het bestuur en de RvC. Daarom vinden de sponsoren en de fans dat het stichtingsbestuur op moet stappen.
In het stichtingsbestuur ontstaat verbazing over de plotselinge verandering van standpunt van de sponsoren en supporters. Deze week gaan ze met elkaar in gesprek over hoe nu verder. En zo is het op bestuurlijk vlak opnieuw onrustig, terwijl het de club sportief gezien juist voor de wind gaat. Cambuur staat bovenaan in de eerste divisie en promotie naar de eredivisie lijkt de Leeuwarders bijna niet meer te kunnen ontgaan. Naast de bestuurlijke perikelen zijn er nog meer zorgelijke dossiers binnen de club. Zo is het een grote vraag hoe het komt met het nieuwe stadion, ook al wordt er op de achtergrond hard gewerkt door de nieuwe ontwikkelaar Van Wijnen.

Voorzitter BusinessClub: in goed overleg

Jan Leegstra is voorzitter van de BusinessClub Cambuur. Hij wil inhoudelijk niet diep ingaan op de kwestie. Op de constatering dat zijn BusinessClub en de supporters nu vinden dat het stichtingsbestuur en de RvC op moeten stappen en dat er wordt gekeken naar nieuwe mensen voor het bestuur en de RvC zegt hij: "Wij trekken gezamenlijk op in dit proces. Dat doen we in goed overleg. Dat is ook belangrijk, want sportief staan we er goed voor en het nieuwe stadion komt ook in zicht. Het stichtingsbestuur heeft zo zijn eigen idee bij de route die moet worden gevolgd en dat hebben wij ook. Daar praten wij in gezamenlijkheid over in alle openheid."
Op de vraag of dat dus inhoudt dat de BusinessClub en het stichtingsbestuur het principieel niet eens zijn over de te volgen route, geeft Leegstra geen concreet antwoord. Hij benadrukt nogmaals dat er goed overleg is. "Wij moeten hier in gezamenlijkheid uitkomen en ik verwacht dat dat ook gaat gebeuren. Ik verwacht nog deze week duidelijkheid in deze kwestie. Ik ga daar nu niet te diep op in. Als we eruit zijn, mag je me vragen wat je wilt."