1 jaar corona in Fryslân: "We hadden niet verwacht dat het een jaar zou duren"

10 mrt 2021 - 07:10

Het begon met een stel in Gorredijk en ondertussen zijn er 27.748 Friezen positief getest op het coronavirus. Vandaag is het precies een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting werd vastgesteld in Fryslân. Als één van de eerste Friezen kreeg Pytrik Hiemstra uit Leeuwarden een jaar geleden te horen dat hij het coronavirus had. Hoe gaat het nu met hem?

We kijken terug met Pytrik Hiemstra:

Het was een tijd van chaos, toen bleek dat Pytrik het coronavirus had, begin maart vorig jaar. Hij was met vrienden naar Oostenrijk geweest voor wintersport en liep daar waarschijnlijk het virus op. Zelf voelde hij zich goed en hij had ook niet veel klachten. "Ik weet nog dat ik 's ochtends als ik wakker werd hoofdpijn had en dat ik met traplopen moe was."

Waar Pytrik het virus het meeste bij voelde was bij het leggen van laminaat. Want zijn twee weken quarantaine wilde hij goed benutten door de zolder te verven en laminaat te liggen. "Anders zou ik het leggen van het laminaat in twee dagen wel klaar hebben, nu ben ik een week bezig geweest."

Mensen liepen de eerste weken met een boog om mij heen.

Pytrik Hiemstra uit Leeuwarden

Na 14 dagen was Pytrik niet meer besmettelijk en mocht hij van de GGD weer naar buiten. Maar toch voelde hij zich niet helemaal op zijn gemak. "Na de quarantaine mocht ik boodschappen doen, dat was wel bijzonder", vertelt hij. "Mensen kijken je dan net wat langer aan en herkennen je toch van de krant. Ze liepen dan, met name de eerste weken, met een boog om me heen." Toch heeft Pytrik geen spijt dat hij toen zijn verhaal heeft gedaan voor de media: "Ik vond het belangrijk dat iedereen wist dat het hier was."

"Spannend en ongemakkelijk"

Wouter van Geffen, longarts van het ziekenhuis MCL in Leeuwarden, is vanaf het begin betrokken geweest met het coronavirus. Hij weet nog goed toen hij een jaar geleden voor de eerste keer een coronapatiënt moest verplegen. "De eerste coronapatiënt was heel spannend en ongemakkelijk om die kamer binnen te gaan", vertelt hij. Van Geffen was het meest zenuwachtig over het beschermende pak dat hij aangetrokken had. "Je bent bang dat je fouten maakt. Ik weet nog dat ik me nog heb laten checken door een van de verpleegkundigen."

Longarts Wouter van Geffen - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Wouter van Geffen blikt terug op 1 jaar corona in Fryslân

Het moment dat hij de kamer van de patiënt binnen stapte was niet zoals Van Geffen had verwacht. "Daar lag een doodgewoon iemand. Dat die dat bijzondere virus heeft, kon je er niet aan af zien. Het enige wat me wel opviel was dat ik een heel specifiek gekraak hoorde in de longen. Dat had ik wel eens vaker gehoord, maar nog nooit in zo'n luchtweginfectie."

Van Geffen kon in het begin niet inschatten hoelang dit virus zou blijven. "We hadden niet verwacht dat het een jaar zou duren. Je denkt dat het beheersbaar blijft en verwacht niet dat het impact heeft op alle andere systemen van het ziekenhuis."

Er is al zo weinig flexibiliteit in ons zorgsysteem, maar dat hebben we wel weten te creëren toen het moest.

Wouter van Geffen, MCL

Al met al is Van Geffen trots als hij terugkijkt op de coronatijd. "We wisten niet hoe groot het zou worden. Je moet vooral dynamisch en flexibel zijn. Dat is de grootste les en de kracht geweest van de afgelopen pandemie. Er is al zo weinig flexibiliteit in ons zorgsysteem, maar dat hebben we wel weten te creëren toen het moest."

Een jaar corona in Fryslân. Van de eerste besmetting tot de lockdowns. Van eenzaamheid onder ouderen naar hoopgevende gemeenschapszin. Van moeilijke tijden voor zorgpersoneel tot het vaccin. En van zwaar economisch weer voor ondernemers naar hoop op betere tijden. Omrop Fryslân brengt op 10 maart de verhalen achter de coronacrisis, met 's avonds tussen 21.00 en 22.00 een speciaal televisieprogramma.

(Advertentie)
(Advertentie)