FNP heeft grote bezwaren tegen opheffen immuniteit van Carles Puigdemont

09 mrt 2021 - 22:17

De Frysk Nasjonale Partij heeft grote moeite met het besluit van het Europees Parlement om de immuniteit van de Catalaanse Europarlementariërs Carles Puigdemont, Clara Ponsatí en Toni Comín op te heffen. Het besluit van het parlement in Brussel betekent dat Spanje opnieuw om de uitlevering van oud-regiopresident Puigdemont van Catalonië kan vragen.

De FNP'ers Knol, Toering, De Boer en Posthumus maken een statement op de stoep van het provinciehuis - Foto: Omrop Fryslân

Puigdemont en zijn maten worden door Spanje vervolgd vanwege het organiseren van een referendum over de onafhankelijkheid voor Catalonië in 2017. Puigdemont woont sindsdien in ballingschap in Waterloo, maar loopt nu mogelijk opnieuw het risico om uitgeleverd te worden.

"Het is ongelooflijk", zegt FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol. "Het Europees Parlement staat met het waarschuwende vingertje vooraan als het gaat om de mensenrechten in Wit-Rusland of China, maar als het om Spanje gaat, zegt Europa: ga jullie gang maar."

"Onbestaanbaar"

Volgens de FNP hanteert de Europese Unie een 'dubbele standaard' wat betreft de mensenrechten. De Statenfractie hield daarom dinsdag een korte protestactie op de stoep van het provinciehuis. Statenlid Sybren Posthumus: "Het is toch onbestaanbaar dat we in de 21e eeuw nog politieke gevangenen hebben in Europa?"

De FNP is in Europa aangesloten bij de Europese Vrije Alliantie, een samenwerkingsverband van politieke minderheiden, en heeft daardoor al lang politieke contacten met Catalaanse nationalisten. De FNP heeft ook al eens geprobeerd om Puigdemont naar Leeuwarden te halen, om hem in Fryslân zijn verhaal te laten doen. Nu Puigdemont 'vogelvrij' is verklaard door zijn eigen collega-Europarlementariërs is dat voorlopig veel lastiger.

Vandaag is het Puigdemont, morgen kan het iemand anders zijn.

FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol

Knol denkt trouwens dat het niet snel tot een uitlevering van Puigdemont aan de Spaanse justitie komt. "De Belgische en Duitse rechter hebben al een uitleveringsverzoek afgewezen. Puigdemont gaat ook in hoger beroep tegen het besluit van het Parlement. Maar dat zijn eigen collega-Europarlementariërs hem zo voor de bus gooien, lijkt nergens naar." Volgens Knol wordt zo ook de Europese democratie aangetast. "Vandaag is het Puigdemont, morgen kan het iemand anders zijn."

Onno Falkena in gesprek met Sybren Posthumus en Sijbe Knol

(Advertentie)
(Advertentie)