Een beetje zon en de eerste teken melden zich alweer

09 mrt 2021 - 16:43

In de afgelopen twee weken zijn er alweer enkele tekenmeldingen gedaan bij tekenradar.nl. Na de winterse taferelen werd het snel lente-achtig in Fryslân en in die zonnige weken doken de beruchte spinachtigen weer op.

Tyk - Foto: Omrop Fryslân

De meeste meldingen van tekenbeten of daaraan gerelateerde klachten komen bij Tekenradar binnen in de zomermaanden. Vorig jaar was een grote piek in de tekentelling, toen door de coronabeperkingen ongewoon veel mensen de plaatselijke natuur introkken.

In de wintermaanden valt het aantal meldingen meestal stil. In de eerste zeven weken van 2021 werden er vanuit Fryslân maar twee meldingen gedaan. Vanaf week 8, de week van 22 februari, begint dat op te lopen, en zijn er in twee weken vijf meldingen gedaan.

Achtertuin en bos

Een derde van de tekenbeten lopen mensen op in de eigen achtertuin. Ook in het bos en in andere natuurgebieden, zoals de omgeving van Appelscha en op de Waddeneilanden, komt de teek veel voor. Met name overgangen tussen bos en struikgewas, en tussen struikgewas en gras zijn favoriete plekken van de beestjes. Van hieruit kunnen ze gemakkelijk op hun prooi springen.

Ziekte van Lyme

Meer dan de helft van de registreerde teken in Nederland draagt de veroorzaker van de ziekte van Lyme bij zich. Een goede reden om het advies van tekenradar op te volgen; controleer jezelf na een dagje buiten. Hoe sneller men een teek verwijdert, des te kleiner is de kans dat de ziekte wordt overgedragen. Een rode kring of vlek rond de beet, de 'erythema migrans' is een indicatie van de ziekte van Lyme. De kringen hebben meestal een doorsnee die groter is dan vijf centimeter.

Trefwoorden: 
ziekte van Lyme teken Lyme
(Advertentie)
(Advertentie)