Accolade kan 1000 woningen minder bouwen door afdracht verhuurdersheffing

09 mrt 2021 - 15:42

De verhuurdersheffing is regelmatig onderwerp van debat voor de verkiezingen. Sinds 2013 moeten woningbouwcorporaties belasting afdragen aan het Rijk over de verhuur van sociale woningen. Daardoor blijft er minder geld over om huizen te bouwen. Politieke partijen willen van de heffing af, alleen de VVD is nog voor. Rein Swart van Accolade wil dat de heffing zo snel mogelijk wordt afgeschaft, want het kost zijn woningcorporatie veel geld.

Woningbouwvereniging - Foto: Omrop Fryslân, Darshan Boerema

Trek investeringen af van bijdrage verhuurdersheffing. Dan snijdt het mes aan twee kanten.

Rein Swart, Accolade

Accolade heeft het afgelopen jaar 11 miljoen euro aan verhuurdersheffing aan het Rijk afgedragen, zegt voorzitter Rein Swart van de raad van bestuur van de woningcorporatie. Omgerekend naar alle Friese corporaties is dat een kleine 60 miljoen op jaarbasis. Dat geld gaat rechtstreeks naar Den Haag.

Duizend woningen minder

Die 11 miljoen verhuurdersheffing gaat af van het totaalbudget van grof geschat 100 miljoen van Accolade. Gemiddeld gaat twee maanden kale huur als heffing naar het Rijk zegt Swart. Dat geld komt uit de beurzen van mensen met laag inkomen en dat is extra pijnlijk, vindt hij. Voor die 11 miljoen had Accolade omgerekend duizend woningen kunnen bouwen.

Kwaliteit op peil houden kost geld

De woningcorporaties bouwen niet alleen, ze verduurzamen de huizen ook en ze moeten de kwaliteit op peil houden. Verder moeten ze de woningen geschikt maken voor de steeds verder groeiende groep ouderen. Dat kost handenvol geld, aldus Swart.

Trek investeringen af van bijdrage verhuurdersheffing

Swart heeft wel een idee hoe het ook zou kunnen. De verhuurdersheffing moet afgeschaft worden, of nog beter: bouw hem om tot een investeringsvehikel. Daarmee bedoelt hij: het geld van de investeringen aftrekken van de heffing. "Dan snijdt het mes aan twee kanten."

Betaalbaarheid staat onder druk

Veel partijen zien dat wel zitten, aldus Swart. De betaalbaarheid van onze wereld staat onder druk. Er is pas besloten om de jaarlijkse huurverhoging te bevriezen. De partijen zien ook wel in dat hoe minder geld woningbouwcorporaties binnen krijgen, des te minder ze kunnen investeren.

Swart schat de kansen dat de verhuurdersheffing na de verkiezingen ook daadwerkelijk afgeschaft wordt, behoorlijk hoog in. De meeste partijen zijn voor, en de VVD moet straks een coalitie smeden als ze als grootste partij uit de bus komt.

Rein Swart over de verhuurdersheffing

Trefwoorden: 
Accolade verhuurdersheffing
(Advertentie)
(Advertentie)