VIDEO: 'Fan binnenút’ over jeugdbescherming, het verhaal van Damaron

08 mrt 2021 - 21:50

Hoe moeilijk is het om in te grijpen achter de voordeur, de grens tussen privacy en veiligheid? Welke dilemma's kom je daarbij tegen? In de nieuwe serie 'Fan binnenút, wa soarget foar in feilich libben?', kijkt programmamakker Miranda Werkman achter de deuren van het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid. De serie geeft een indringend beeld van het werk van Jeugd- en Gezinsbescherming, Jeugdreclassering en Veilig Thuis Friesland. Ingewikkeld werk, waarbij de hulp vaak onder dwang plaatsvindt.

"Ik gean mei dizze mefrou mei"

In de eerste aflevering op 8 maart het verhaal van Damaron. Hij heeft het Foetaal Alcohol Syndroom. Hij is met een crisisplaatsing uit huis gehaald en vertelt dat het lang duurde voordat hij zijn plek gevonden had. Toen hij jeugdbeschermer Akkelien voor het eerst zag, zei hij meteen: "Ik ga met deze mevrouw mee". Akkelien weet zich dat moment nog goed te herinneren. De grote ommekeer in het gedrag en denken van Damaron kwam toen zijn vader overleed. In zijn laatste dagen vroeg vader aan Akkelien goed op zijn jongetje te passen. Heel bijzonder, want Akkelien weet ook nog goed hoe kwaad vader in het verleden over de gehele situatie is geweest.

De serie Fan binnenút, wa soarget foar in feilich libben? is iedere maandag te zien om 17.15 en wordt elk half uur herhaald.

Vragen of vermoedens van kindermishandeling, ouderenmishandeling of huiselijk geweld? Bel 0800-2000 (gratis, 24/7) of chat met Veilig Thuis via veiligthuisfriesland.nl

(Advertentie)
(Advertentie)