Zwemlessen voor kinderen kunnen weer, maar tot eind maart geen grote versoepelingen

08 mrt 2021 - 19:59

Zwemlessen voor kinderen mogen volgende week weer van start gaan, maar verder komen er tot eind maart geen grote versoepelingen. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakten dat maandagavond bekend in de persconferentie over de coronamaatregelen. Wel worden de mogelijkheden voor volwassenen om buiten te sporten versoepeld en krijgen grotere winkels ruimere maatregelen wat betreft het winkelen op afspraak. Voor de terrassen en het hoger onderwijs is het nog te vroeg om versoepelingen toe te staan, zo zegt het kabinet.

Utkomst parsekonferinsje

De avondklok wordt verlengd tot 30 maart en het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland wordt verlengd tot en met 15 april. Verdere versoepelingen van de lockdown vindt het kabinet nog niet verantwoord.

Minister-president Mark Rutte hoopt rond Pasen "nieuwe stappen" te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Over vier weken is het Tweede Paasdag. Rutte hoopt dan vooral de horeca, maar ook andere ondernemers, meer perspectief te kunnen bieden. "Het water staat veel ondernemers aan de lippen, de nood is hoog en de verhalen zijn hartverscheurend."

Vooruitzicht niet goed

Minister De Jonge waarschuwt dat de piek van de derde coronagolf nog voor ons ligt en dat de vooruitzichten er niet goed uitzien. "Als de slechtste scenario's uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar", zegt hij. De Jonge wijst erop dat de Britse variant, die besmettelijker is, intussen de overhand heeft op eerdere coronavarianten.

Foto: Omrop Fryslân

Zwemles voor kinderen

Zwemlessen en het afzwemmen voor kinderen tot twaalf jaar is vanaf dinsdag 16 maart weer mogelijk. Volgens het kabinet is het belangrijk dat kinderen de komende zomer veilig moeten kunnen zwemmen. Wel zijn er bepaalde regels. Zo zijn de kleedkamers open, maar de douches niet. Kinderen moeten thuisblijven bij klachten en ouders moeten buiten op hun kinderen wachten.

Sporten voor volwassenen

Vanaf 16 maart mogen volwassenen weer sporten, maar wel buiten en met maximaal vier personen in een groep op anderhalve meter afstand. "We hebben door berekeningen gezien dat we met z'n allen miljoenen kilo's zijn aangekomen", zei Rutte. "Daarom deze kleine versoepeling." Mensen zijn in de coronacrisis veel minder aan het sporten en dat heeft een negatieve invloed op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Mensen tot 27 jaar mochten vanaf 3 maart al in teamverband buiten sporten.

Avondklok verlengd

De avondklok wordt verlengd tot en met dinsdag 30 maart. Die geldt tussen 21.00 en 04.30 uur. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de verkiezingsavond op woensdag 17 maart. Eerder werd gezegd dat de avondklok bovenaan de lijst stond om af te schaffen, maar daar is het kabinet op teruggekomen. Volgens Rutte blijkt dat de avondklok, met de één-bezoekersregeling, effect heeft.

Negatief reisadvies verlengd

Tot en met donderdag 15 april blijft het negatieve reisadvies van kracht. "Blijf in Nederland en ga niet op reis", zegt Rutte. Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor mei. Mogelijk is er dan ook meer duidelijkheid over de zomervakantie.

Foto: ANP

Meer ruimte voor grote winkels

Voor kleine winkels tot 50 vierkante meter verandert er niets, maar grotere winkels mogen vanaf 16 maart meer klanten ontvangen. Momenteel mogen die maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen. Dat moet wel op anderhalve meter afstand van elkaar. Vanaf volgende week wordt er ook gekeken naar het vloeroppervlak. 'Per 25 meter is één klant toegestaan, tot een maximum van vijftig klanten.

Hogescholen en universiteiten

Vanaf 29 maart mogen hogescholen en universiteiten hun studenten weer één dag per week verwelkomen, zo is de verwachting. Op die manier kunnen ze een klein deel van hun onderwijs weer fysiek volgen in plaats van online. Zoveel mogelijk studenten krijgen dan van te voren een sneltest.

Horeca

Terrassen mogen rond Pasen weer open, wanneer de coronacijfers dat toelaten. Wel komt er een maximum voor het aantal gasten aan tafel en op het terras. Voordat het zover is moet de druk op de ziekenhuizen wel eerst afnemen en moet het virus zich minder snel verspreiden.

Verpleeghuizen

Bij verpleeghuizen mogen bewoners in sommige gevallen straks het dubbele aantal bezoekers ontvangen. Momenteel geldt een maximumaantal van één bezoeker per dag. En alleen diezelfde persoon mag een dag later weer langskomen. Dat wordt versoepeld, zei minister De Jonge. Wanneer bewoners gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, mogen ze straks twee bezoekers per dag ontvangen. En een dag later mogen dat dan twee andere mensen zijn.

Op dinsdag 23 maart is er een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen.

Trefwoorden: 
persconferentie coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)