Historisch goud voor vrouwen op relay, mannen ook wereldkampioen

De Nederlandse vrouwen zijn zondag voor het eerst in de historie wereldkampioen geworden op de relay. Dat betekent dat Suzanne Schulting naast alle vier individuele afstanden dus ook op dit onderdeel wereldkampioen is. De mannen pakten ook de gouden medaille.
© ANP

Vrouwen

De vrouwen rijden met Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof. Rianne de Vries uit Akkrum mocht zaterdag in de halve finale nog wel rijden, maar in de finale bleef ze aan de kant. Spannend werd het in de finale geen moment, omdat Nederland een klasse apart was. Bovendien vielen de Italianen en de Russen, waardoor er van concurrentie eigenlijk geen sprake was. De zilveren medaille gaat naar Frankrijk, derde wordt Italië.

Uitslag relay vrouwen

1. Nederland
2. Frankrijk
3. Italië
4. Rusland

Mannen

Bij de mannen kwamen dezelfde vier schaatsers in actie als zaterdag in de halve finale. Die ploeg bestaat uit drie Friezen, namelijk Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma, samen met Jens van 't Wout. Vroeg in de finale komen de Italiaanse mannen te vallen, waardoor de strijd om de medaillen tussen Nederland, Hongarije en Rusland gaat. Maat, zo'n tien ronden voor het eind vallen ook de Hongaren. In de laatste rondjes blijven de Nederlanders aan kop, met dank aan een goeie laatste duw van Knegt en een sterke eindsprint van De Laat.
Rusland kreeg nog een penalty, waardoor Hongarije en Italië ondanks de valpartijen beide een medaille pakken.

Uitslag relay mannen

1. Nederland
2. Hongarije
3. Italië
Rusland penalty