Schulting had 'geheim' doel: "Die 500 meter moest in de ploeg blijven"

06 mrt 2021 - 20:01

Suzanne Schulting had zaterdag een geweldige dag op het wereldkampioenschap shorttrack. De schorttrackster uit Tijnje pakte goud op de 1.500 en 500 meter. Vooral de overwinning op die laatste afstand was belangrijk voor haar, omdat de 500 meter op het vorige wek werd gewonnen door landgenote Lara van Ruijven. Zij overleed in 2020.

Schulting 2

Schulting vertelde vooraf niemand over haar doel. "De 500 meter maakte me veel uit, maar ik vertel jullie niet altijd alles", lacht Schulting. Zelfs haar teamgenoten wisten er niets van. "Ik heb het alleen verteld aan mensen die heel dichtbij me staan. Het was echt iets voor mezelf."

Het heeft alles te maken met het overlijden van land- en teamgenoot Lara van Ruijven. "Toen we terugreden uit het ziekenhuis en we afscheid hadden genomen van Lara, toen was het eerste wat ik dacht: 'die 500 meter titel moet binnen de ploeg blijven", Vertelt Schulting. "Ik heb de hele zomer doorgewerkt om beter te worden. Ik ben heel erg blij dat het is gelukt."

Titel verdedigen

Na een goede eerste dag staat Schulting nu met flinke marge eerste in het klassement. Toch moet ze zondag nog flink aan de bak. "Ik heb morgen op de 1.000 meter nog een titel te verdedigen, dus focus houden naar morgen. Die wil ik ook gewoon behouden."

Itzhak de Laat over de eerste dag van het WK

Itzhak de Laat had zaterdag een dag met twee gezichten. De Leeuwarder pakt zijn eerste individuele medaille op een WK door zilver te pakken op de 1.500 meter, maar werd op de 500 meter uitgeschakeld. Hij was dan ook nog niet helemaal tevreden over de eerste dag van het wereldkampioenschap. "Ik denk dat het vanavond nog wel het besef komt dat je toch de tweede van de wereld bent."

De Laat had kunnen winnen

De Leeuwarder reed het grootste deel van de 1.500 meter op de tweede plaats. "Ik was misschien een beetje verbaasd dat ik zo makkelijk in die positie kwam. Na de finish kwam een beetje het besef: ik had eigenlijk kunnen winnen. Vandaar de ingetogen finish."

Op de 500 meter verliep het duidelijk minder voor de Leeuwarder door een valpartij in de kwartfinale. "Soms gaat het in shorttrack heel snel. Ik had het idee dat degene voor me een blokje wegtikte waar ik op ging staan. het ene moment dacht ik ik kan hem de volgende bocht pakken, en in één keer was het boem, Weg. Het is shortrackpech, ik kan mezelf dat niet kwalijk nemen."

Sjinkie Knegt baalt van twee penalty's

Voor Sjinkie Knegt was zaterdag in ieder geval een veel slechtere dag. Hij werd op zowel de 1,500 als de 500 meter uitgeschakeld door een penalty. "Je kan er niets aan doen, he, de scheidsrechter is de baas. Dus ik moet het achter me neerleggen." Beide straffen waren niet terecht, zegt de Bantegaster. "Het was beide keren eenzelfde situatie. De buitenstand moet opzij gaan en dat gebeurde niet. Er zijn juli nieuwe regels gehouden, daar moet iedereen zich aan houden."

'Biesma heeft de ISU-meeting gemist'

Volgens de Bantegaster werden de oud regels gebruikt. "Als de scheidsrechter dan het oude systeem hanteert, dan is het verrekte lastig voor een schaatser. Ik was ervan overtuigd dat ik gewoon in mijn recht staat. Ik haalde aan de binnenkant in, en degene van buiten sprong po me. Degene aan de buitenkant moet me ruimte geven."

Knegt is dan ook niet blij met het optreden van Berltsumer videoscheidsrechter Gialt Biesma. "Ik denk dat hij gewoon de hele ISU-meeting gemist heeft en gewoon lekker doorgaat op het oude systeem. Zo jammer is het. Ik begrijp het ook wel, we hebben niet veel wedstrijden geschaatst, maar zij hebben ook niet veel gefluit."

(Advertentie)
(Advertentie)