VIDEO: De aftrap van de Fryske Boekewike

06 mrt 2021 - 20:00

De aftrap van de Fryske Boekewike 2021 is vanaf 20.00 uur op TV te volgen bij Omrop Fryslân. De uitzending met interessante interviews, muziek en voorproefjes vormt de opening van de Fryske Boekewike. In verband met de coronamaatregelen dit jaar geen evenement met honderden bezoekers, maar door de uitzending kun je de feestelijke aftrap toch nog meebeleven, vanuit je eigen huis.

De hele uitzending is hieronder te zien.

Hilda Talsma is de hoofdgast tijdens de avond. De schrijfster viert dit jaar haar 10-jarig schrijversjubileum en is gevraagd om het Kadoboek voor de Fryske Boekewike te schrijven. Daarnaast komen in de uitzending verschillende andere Friese schrijvers aan het woord. Aan tafel zitten onder andere Ad Peek (directeur Van der Velde boekhandels), Eveline Aendekerk (Directeur CPNB) en Alex de Jager (directeur Afûk). Ook aan muziek is deze avond geen gebrek: het duo Weima & Van der Werf treedt live op.

Met de feestelijke aftrap wordt er aandacht gegeven aan de Friese literatuur. De avond wordt georganiseerd door Boeken van Fryslân, in samenwerking met Omrop Fryslân en cultureel ontmoetingsplaats De Westerkerk in Leeuwarden. De presentatie van de avond is in handen van Karen Bies.

Foto: Het Hoge Noorden, Jacob van Essen

"We doen de Fryske Boekewike al lang, maar de laatste drie jaar doen we het samen met de nationale Boekenweek," zegt Alex de Jager, directeur van Afûk. "Dat waren we nu ook van plan, maar op een gegeven moment werd duidelijk dat het niet zou doorgaan omdat ze het niet aandurfden en het niet zo bij deze tijd vonden passen."

"Daarom kwamen wij ook voor de vraag wat wij wilden met de Fryske Boekewike. Er was al een prachtig cadeauboek geschreven door Hilda Talsma: Lockdownleafde. Met zo'n boek kun je niet zeggen dat je het in deze tijd niet uit kunt brengen. Daarom besloten we dat het doorgaat. Als de mensen een boek kopen, krijgen ze het boek van Hilda Talsma er bij."

De Jager hoopt dat meer mensen Fiese boeken gaan lezen. "Een van de dingen die we horen is: het is zo lastig om Friese boeken te lezen. Maar die mensen zou ik oproepen om een boek te kopen en gewoon Lockdownleafde even te proberen. Het is een zeer toegankelijk boek. Het speelt zich af tijdens de lockdown en het heeft een mooi happy end. Dat kunnen we ook wel gebruiken nu."

Het eerste Friese Boekenbal was in 1997. Het was de opening van de Friese Boekenweek. Dat evenement werd toen al een paar jaar georganiseerd door Stichting It Fryske Boek omdat de Friese literatuur in de boekwinkels niet genoeg aandacht zou krijgen. Kijk hier naar een terugblik op het Friese boekenbal in eerdere tijden.

(Advertentie)
(Advertentie)