Eerste kievitsei van Fryslân bij Raard gevonden door Simon Spriensma: "Dit is machtig"

06 mrt 2021 - 18:01

Het eerste kievitsei van Fryslân is gevonden in een weiland aan de Spriens bij Raard (Noardeast-Fryslân) troch de 39-jarige Simon Spriensma uit Dokkum. Hij vond het ei toen hij met twee kameraden aan het zoeken was. Spriensma is ontzettend bij: "Dan sta je wel te trillen op je benen en je hart slaat een keer over. Het is machtig wat er dan gebeurt." De BFVW heeft de vondst goedgekeurd. Volgens traditie zal de vinder uit handen van commissaris van de Koning Arno Brok de Sulveren Ljip krijgen.

Simon Spriensma by it briedsje by de buorskip Spriens - Foto: BFVW

"Het is echt geweldig," zegt Spriensma. Hij is ongelofelijk blij met de vondst. "Ik had met twee nazorgkameraden al een mooie slag gemaakt. We zouden naar huis en we zien toch bij een prachtige plasdras een paar kieviten duiken. Dus de auto aan de kant en toen zagen we een zwarte kraai overvliegen waar twee kieviten bovenop zaten. Dus toch het land nog even in en verdorie: we doen een paar halen en daar ligt 'ie."

Dan sta je wel te trillen op je voeten en je hart slaat een keer over.

Simon Spriensma

De vondst is wel even een moment. "Geweldig dat je het met je maten vindt. We zijn het hele voorjaar de velden in voor de nazorg bij de boeren. Ik zag 'm het eerst, ik liep tussen de andere mannen in. We hadden al wel wat nesten gevonden, maar geen eieren natuurlijk. Maar we lopen nog één keer heen en terug en toen lag het voor me. Ik zei: jongens, daar ligt 'ie. Ze zeiden: dat meen je niet. Maar het was echt. Ik heb eerst de BFVW gebeld, toen mijn vriendin en toen mijn vader. Ik wilde hem ook meteen bellen, van hem heb ik het geleerd."

In plasdrasgebied

Het nestje is gevonden in plasdrasgebied, eigendom van de boer Hiemstra. "De weg hier heet de Spriens, dat is wel heel toevallig met mijn naam," zegt Spriensma. Het gaat oorspronkelijk om een buurtschap onder Raard. "Het is twee stukken land van de weg af, het is een van onze mooiste gebieden met kruidrijk land en plasdras. We hebben hier de afgelopen jaren veel succes. Maar dit verwacht je niet, helemaal zo hoog in het noorden niet. Vaak zijn we laat hier."

Het geeft maar weer aan hoe belangrijk biodiversiteit is voor vogels, vindt Spriensma. "Als je ook kijkt hoeveel grutto's hier zijn. Het is kruidenrijk, de koeien lopen er naast in de lente. Er ligt mooie ruige mest overheen. Daar ligt het nestje ook middenin. De plasdras ligt hier nu een jaar of vijf, maar het is echt een succes."

Simon Spriensma, terwijl de BFVW er nog aan komt lopen

Vorig jaar werd het eerste kievitsei van Fryslân op 8 maart gevonden bij Aldegea (De Fryske Marren) door 25-jarige Michel van der Goot uit Hemelum. "Hier doe je het uiteindelijk voor," zei hij toen. In 2019 werd het eerste kievitsei wel heel vroeg gevonden: op 28 februari al. Eduard van der Hoek trof het eerste ei toen aan in Vegelinsoord: nooit eerder werd een kievitsei zo vroeg in het jaar gevonden.

Kijk naar de reportage

Het eerste landelijke kievitsei van 2021 is vrijdag gevonden door Otwin Nonnekes in Wilnis (Utrecht). Het eerste ei van Nederland is in de afgelopen tien jaar maar twee keer in Fryslân gevonden.

(Advertentie)
(Advertentie)