Veiligheidsregio en COA waren niet klaar voor corona-uitbraak azc Sneek

Slechte communicatie, meningsverschillen over de aanpak en onduidelijkheden over wie de baas is: er gaat veel mis toen Noord-Nederland voor het eerst te maken kreeg met een corona-uitbraak. Dat was bijna een jaar geleden, in Sneek.
© Omrop Fryslan
Begin mei werd duidelijk dat er sprake was van een uitbraak in het azc van Sneek. Van 22 bewoners werd vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus. Het azc ging 72 uren in lockdown.
Het leek erop dat er geen lessen geleerd zijn uit de uitbraak in Sneek, als er maanden later opnieuw een uitbraak is in een azc, nu in Delfzijl. Dat blijkt uit een reconstructie van RTV Noord.
Deze reconstructie is gebaseerd op informatie die is verkregen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Er zijn zeven verzoeken gedaan bij de betrokken instanties en overheden, waar alle notulen van overleggen, notities, evaluaties en WhatsApp-verkeer over de corona-uitbraken in Sneek en Delfzijl zijn opgevraagd.
Een week na de uitbraak in het azc van Sneek worden tientallen asielzoekers tijdelijk overgeplaatst naar een legerkazerne in Zoutkamp. Dat gebeurt na overleg tussen het COA, Veiligheidsregio Fryslân en de ministeries van Defensie en van Justitie en Veiligheid. De lockdown van het azc, die drie dagen duurde, was tegen de zin van het COA.

Slechte voorbereiding zorgde voor onduidelijkheid en vertraging

Uit een evaluatie blijkt naderhand dat achter de schermen discussie is geweest over wie het uiteindelijk voor het zeggen heeft bij een virusuitbraak: het COA, de gemeente of de veiligheidsregio. Dat leidt tot vertraging in de besluitvorming.
Het bureau dat de gang van zaken naderhand evalueert, constateert in zijn rapport dat het COA en Veiligheidsregio Fryslân niet goed waren voorbereid op een uitbraak in het azc in Sneek.
In het rapport wordt ook geconcludeerd dat azc's sowieso te krap zijn om bewoners in quarantaine te houden. Er wonen teveel mensen en de ruimtes zijn te klein om voldoende afstand te houden.
Martijn Folkers van RTV Noord
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
In het evaluatierapport over de uitbraak in Sneek staat ook de conclusie dat Veiligheidsregio Groningen zich overvallen voelde door aangekondigde overplaatsing van de groep asielzoekers uit Sneek naar Zoutkamp.
De samenwerking tussen beide veiligheidsregio's verloopt stroef, blijkt uit het rapport: "Na onduidelijkheid over de testresultaten en noodzakelijke duur van de isolatie/quarantaine, kiest Groningen ervoor om de bewoners opnieuw te testen."
Omrop Fryslân heeft de conclusies van de reconstructie voorgelegd aan de Friese Veiligheidsregio. Een woordvoerder laat weten dat er 'in de lastige omstandigheden' van het moment 'slagvaardig' gehandeld is. "Door deze aanpak is het virus snel ingedamd."