Gebiedsverbod voor jeugd na overlast Harlingen

05 mrt 2021 - 16:41

De burgemeester van Harlingen heeft een gebiedsverbod gegeven aan 16 jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 20 jaar, die verantwoordelijk zouden zijn voor overlast, vernielingen en een dreigende sfeer in de stad. Dat meldt de gemeente. Het gebiedsverbod geldt voor een maand.

Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Sinds half oktober is het onrustig in de binnenstad. Meerdere gesprekken van de politie en de burgemeester met de jeugd en de ouders hebben niet geholpen, zegt de gemeente.

Wangedrag

Het gaat onder meer om het afsteken van zwaar vuurwerk, het in brand steken van kerstversiering, het plaatsen van een obstakel op de rijweg, het ingooien van ruiten, het onheus bejegenen van inwoners en het gooien van eieren. De gemeente geeft aan dat de overlast de openbare orde en veiligheid 'in ernstige mate' aantast.

Als de jongeren toch in de binnenstad komen, krijgen ze een boete die kan oplopen van 300 euro per overtreding tot maximaal 1.500 euro. Het verbod eindigt op zondag 4 april om 21.00 uur. Het gebiedsverbod geldt voor het gebied Lanen, Voorstraat, de Grote Bredeplaats en de Noorderhaven, afgegrensd door de Kleine Bredeplaats, de Vismarkt, de Heiligeweg en het Noordijs.

Burgemeester Roel Sluiter van Harlingen

Trefwoorden: 
Harlingen gebiedsverbod
(Advertentie)
(Advertentie)