Foutloze eerste dag voor Schulting op WK shorttrack

05 mrt 2021 - 13:15

Suzanne Schulting is de eerste dag van het wereldkampioenschap shorttrack probleemloos doorgekomen. In de voorrondes van de 500, 1.000 en 1.500 meter won Schulting al haar races. Ook de twee andere Nederlandse vrouwen, Xandra Velzeboer en Selma Poutma, plaatsten zich voor de volgende ronden. Dat geldt niet voor Tineke den Dulk, de Leeuwarder shorttrackster die voor België schaatst.

500 meter

In haar heat op de 500 meter reed Schulting vanaf de start aan de leiding en finishte ze met meters voorsprong op de nummer twee. Daarmee plaatst ze zich voor de kwartfinale van zaterdag. Hetzelfde geldt voor Velzeboer en Poutsma. Den Dulk wordt in haar heat tweede achter de Poolse 500 meter-specialiste Natalia Maliszewska. Daardoor start ze zaterdag ook in de kwartfinale.

Suzanne Schulting op kop op de 1.500 meter - Foto: ANP

Leeuwarder Beld

Tineke den Dulk is een Leeuwarder shorttrackster die sinds kort voor België uitkomst. Het WK in Dordrecht is haar eerste toernooi als 'Belg.' De reden dat ze deze nationaliteit heeft aangevraagd, is dat ze nog niet klaar is met het shorttrack, maar wel inzag dag ze in Nederland geen kansen zou krijgen. Daarom maakte ze de keuze voor België uit te komen. Ze woont nu sinds een jaar in Hasselt en hoopt over een jaar mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen. In 2019 maakte ze nog onderdeel uit van de Nederlandse relayploeg, die Europees kampioen werd.

Tineke den Dulk in het midden - Foto: ANP

1.000 meter

Ook op de 1.000 meter overheerst Schulting. Ze finisht in haar ronde voor de Italiaanse Ariana Fontana, die een concurrent kan zijn in de strijd om de wereldtitel. Schulting komt niet in de problemen op de 1.000 meter. Ook Poutsma en Velzeboer gaan door. Den Dulk is met een penalty uitgeschakeld.

1.500 meter

Op de langste afstand zitten de drie Nederlandse vrouwen bij elkaar in de kwartfinale. Drie gaan er door en Schulting, Poutsma en Velzeboer spelen dat slim uit en eindigen als een, twee en drie. Daardoor staan ze zaterdag alle drie in de halve finale van de 1.500 meter. Den Dulk wordt uitgeschakeld omdat ze als vierde eindigt in haar kwartfinale.

Het wereldkampioenschap shorttrack begint vrijdag in Dordrecht. Op de eerste dag zijn de kwalificaties voor de drie afstanden. Zaterdag zijn de finales van de 500 en de 1.500 meter en de halve finales van de relay. Zondag is de slotdag en dan vinden de 1.000 meter, superfinale en de finales van de relay plaats. Omrop Fryslân is er het hele weekend bij en doet op diverse podia verslag van het WK shorttrack.

(Advertentie)
(Advertentie)