Ontmoetingsplek voor nieuwkomers opent deuren in Leeuwarden: "Nederland is vaak complex"

De nieuwe multiculturele huiskamer, Sedrana, opent in Leeuwarden de deuren. Voor sociale contact en persoonlijke ontwikkeling. Ontmoeten en praten. Zo moeten nieuwkomers van hun (taal)achterstand afkomen.
Ontmoetingsplek voor nieuwkomers opent deuren
Sinds deze week is de huiskamer Sedrana de plek om heen te gaan, met name voor nieuwkomers. Voor een praatje, koffie, of een spelletje. Of om wijzer te worden van zaken waar je tegenaan loopt als nieuwe inwoner van ons land.
"Het doel is om te zorgen dat alle nieuwkomers in Leeuwarden sociale contacten hebben", zegt initiatiefneemster Geertje Postma. "Die contacten zijn belangrijk om de taal goed te leren, de ongeschreven regels in een land te begrijpen, om de cultuur te kunnen leren en om uiteindelijk actief mee te doen in de maatschappij."
Aan tafel in de huiskamer van Sedrana © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Sedrana wordt betaald met fondsen en subsidies. Het is onderdeel van het participatieproject Onze Familie in Leeuwarden. Het initiatief is van Stichting Stjoer en Stichting Jong & Ondernemend Fryslân en nieuwkomers zelf. Ze zijn twee jaar bezig geweest met de huiskamer voordat de deuren open konden.

Inlopen

Sedrana gaat verder dan de buurtkamers van de overheid, want ze ontwikkelen het inloopconcept en de initiatieven met de nieuwkomers zelf. Zo helpt bijvoorbeeld Muna Mohamed mensen die Arabisch spreken met de taal van hier.
"Als je naar Nederland komt, dan doet het Wijkteam je papierwerk", weet Mohamed. "Maar andere dingen, zoals een plek vinden of iets kopen: dat is heel moeilijk. Veel mensen komen de deur niet uit, maar je moet echt het Nederlands goed leren."
Muna Mohamed doet een spelletje © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Samen met haar man heeft ze geholpen om Sedrana op te zetten. Nasr Ali en Muna Mohammed zijn hier beide gekomen als jonge asielzoekers. Ze zijn al jarenlang actief als vrijwilligers. Ze hebben vaak een bemiddelende rol gespeeld tussen nieuwkomers en instanties en dienstverleners. Ze droomden van een plek in Leeuwarden om mensen te ontvangen en verder te helpen. Ali weet dat je zonder sociale contacten je problemen niet op kan lossen.
"Je moet zelf de stap zetten en niet wachten tot mensen naar je toe komen. Zelf naar de buren of de instanties gaan", wil hij de mensen meegeven.
Nasr Ali is inloopbegeleider © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Hij weet ook hoe belangrijk werk voor iemand is en daar wil hij andere nieuwkomers bij helpen. "Als je geen werk hebt, ben je alleen. Dan ga je heel veel denken. En dan komt ook de heimwee. Dat is het grote probleem", laat de van oorsprong Eritrese Ali weten.

Nederland is complex

"De wereld hier in Nederland is vaak complex voor nieuwkomers. Door taalachterstand en culturele verschillen raken zij verdwaald in een doolhof van verschillende organisaties en contactpersonen. Hun contacten met Nederlanders zijn vaak beperkt. Hierdoor raken mensen afgezonderd en geïsoleerd. En dan stapelen achter de voordeur de problemen zich op", zegt Ali.
Ali is hier sinds februari in dienst bij Stichting Stjoer als medewerker inloopbegeleiding voor Sedrana.
Zithoek in huiskamer Sedrana © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Sedrana is eerst woensdags en donderdags open. Er zullen nog kunstworkshops komen, zodat de ruimte nog wat aangekleed kan worden. Maar ook is het een plek waar andere initiatiefnemers in het sociale en culturele gebied in contact kunnen komen met de doelgroep nieuwkomers.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Corona was, naast het nemen van de noodzakelijke maatregelen, geen beperking om een inloophuiskamer te openen, het was alleen maar nog meer reden om mensen uit hun isolement te halen en om een ontmoetingsplek op te zetten. Voor iedereen is het mooi om bij elkaar te kunnen komen. Sedrana moet laten zien dat dat veilig kan. Om te voorkomen dat het te druk wordt, moet je je eerst aanmelden.
De huiskamer is coronaproof © Omrop Fryslân, Ronnie Porte