Kerk Vinkega krijgt na vijftig jaar zijn torenspits terug

04 mrt 2021 - 12:20

De kerk van Vinkega krijgt na meer dan vijftig jaar weer een torenspits. De oorspronkelijk torenspits werd in 1969 van de kerk gehaald omdat die in slechte staat verkeerde. Echt nieuw is de nieuwe torenspits echter niet, het gaat om een 'gerecycled' exemplaar.

Foto: Lenus van der Broek

Stichting Behoud Finkegea is al lange tijd bezig met de torenspits en de verguninning. Ze hebben hiervoor verschillende mogelijkheden onderzocht en besproken. Het college verleent een omgevingsvergunning omdat dat de kerk wil behouden. Ook vindt het college het hergebruiken en de inzet van het dorp belangrijk. De kerk in Vinkega is de eerst kerk in Nederland waar een gebruikte torenspits op wordt geplaatst.

Het college negeert daarmee het afwijzende advies van de welstandscommissie Hûs en Hiem. De provinciale adviescommissie vond de verhoudingen van de spits niet passen bij de kerk. "Het is een andere bouwstijl", legt Jeanette van Veen Geurtsen van Stichting Behoud Finkegea uit. Bovendien is het kerkje een rijksmonument en daar gelden volgens de commissie strengere regels voor.

Geen geld voor reconstructie

De stichting ziet echter geen probleem in de botsing van bouwstijlen. "Het is een heel bijzonder project geworden gedurende de jaren. De kerk is aangekocht door het dorp en in 2018 aan de buitenkant helemaal gerestaureerd. Wij willen nu graag de eigenlijk open lantaarntoren weer herstellen."

Voor restauraties van kerktorens zijn er verschillende fondsen en geldpotten beschikbaar, maar voor reconstructie bijna niet. "Wij hebben als stichting ontzettend ons best gedaan om het geld bij elkaar te krijgen, maar dat lukt niet", legt Van Veen Geurtsen uit.

Voorbestemd

Het antwoord kwam toen een inwoner van Vinkega door Velserbroek in Noord-Holland liep en bij toeval op de torenspits stuitte. Die was afkomstig van het katholieke mannenziekenhuis Joannes de Deo in Haarlem. Dat pand werd eind jaren 70 door een kraakactie gered van sloop. Het karakteristieke hoofdgebouw uit 1889 is zes jaar geleden volledig in oude glorie hersteld en geschikt gemaakt voor bewoning door senioren. Maar de torenspits verdween naar het terrein van een aannemer in Velserbroek.

De Vinkegaster mailde Jeanette met "een ideetje" om die torenspits te gebruiken voor de kerk in Vinkega. "Dat ideetje is nu uitgewerkt." De aannemer had de torenspits altijd bewaard. "Hij wist niet waarvoor. Toen wij kwamen, zei hij dat hij 'm dus al die tijd voor ons had bewaard. Een heel bijzonder verhaal", zegt Van Veen Geurtsen.

De torenspits, die al in het voorjaar van vorig jaar arriveerde, wordt gerestaureerd en aangepast door een bouwbedrijf uit Oldeholtpade. Deze restauratiewerkzaamheden zijn bijna afgerond. Wanneer de torenspits op de kerk van Vinkega prijkt, is nog niet bekend.

Trefwoorden: 
Vinkega kerk toren torenspits
(Advertentie)
(Advertentie)