Nieuw ophaalschema Tytsjerksteradiel bevalt afvalmannen goed: "Je hebt drukte zat"

04 mrt 2021 - 10:30

In de gemeente Tytsjerksteradiel wordt de grijze container sinds begin dit jaar niet meer elke twee weken opgehaald, maar nog maar één keer per drie weken. Het is de bedoeling dat inwoners daardoor minder afval in de containers gooien. Dat nieuwe schema bevalt goed, vertelt Sietze Zijlstra, chauffeur op één van de afvalwagens.

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

"Nu is het ook nog niet zo druk, maar dat komt straks in het voorjaar wel met het maaien en snoeien en alles", vertelt Zijlstra. Donderdag moeten er een stuk of duizend containers in Sumar, Suwâld en Tytsjerk. "Je hebt drukte zat", zegt Zijlstra. "Maar ik mag het graag doen."

Hij rolde bij toeval in het werk. "Ik werkte bij de gemeente en ze moesten een vervanger hebben. Ik heb eerst mijn vrachtwagenrijbewijs halen en toen moest ik in de vakantietijd. Lichamelijk had ik wat klachten, dus sinds januari zit ik vast op de wagen."

Verslaggever Jantine Weidenaar op de afvalwagen

Met een op een computerspel lijkend systeem pikt Zijlstra de containers op. Daar komen zo nu en dan wel manoeuvres bij kijken. "Eigenlijk moeten de bakken twee om twee staan, met een stukje tussenruimte", legt Zijlstra uit. "Dat staat ook wel op de bakken, maar mensen hebben dat soms niet helemaal in de gaten."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

Niet alles gaat goed op zo'n ochtend. Zo moeten sommige mensen nog in de nachtjapon de container buiten zetten. "Elke dag eigenlijk wel een keer", lacht Zijlstra. "We slaan ook wel eens een container kapot. Of valt er één die veel te zwaar is in de wagen." Zo ook donderdagochtend, en dan moet Zijlstra eruit om de container er weer uit te vissen.

Verslaggever Jantine Weidenaar in gesprek met Sietze Zijlstra

(Advertentie)
(Advertentie)