Heerenveen kan in halve finale KNVB-beker niet stunten tegen Ajax

04 mrt 2021 - 00:24

Het is Sportclub Heerenveen woensdagavond niet gelukt om de bekerfinale te halen. De Friezen werden in eigen huis met 0-3 verslagen door Ajax. De ploeg van Johnny Jansen wist tegen de Amsterdammers amper kansen te creëren.

Bekijk hieronder de reacties van Johnny Jansen en Lasse Schöne:

De ploeg van Johnny Jansen liet het spel in de beginfase aan Ajax en probeerde er vooral met snelle tegenaanvallen uit te komen. De Heerenveeners waren niet precies genoeg en leverden de bal vooral in. De Ajacieden konden echter ook maar moeilijk door de Friese verdediging komen.

De eerste kans van de wedstrijd was na negen minuten voor Sébastien Haller. De Ajax-spits kreeg de bal halverwege het zestienmetergebied door de lucht aangespeeld, maar wipte de bal net over het doel van Erwin Mulder. Tien minuten later was het wel raak, toen Davy Klaassen een voorzet van Antony in de verre hoek in het doel kopte.

Jacht op de gelijkmaker

Heerenveen moest het in de jacht op de gelijkmaker nog steeds vooral hebben van de snelle tegenaanvallen. Veel ballen werden echter ingeleverd bij de Amsterdammers, dus tot grote kansen kwamen de Friezen niet echt. Pas na een hoekschop kwam de eerste Friese kans: een voorzet van Kaib kon net niet goed ingekopt worden door Pawel Bochniewicz.

Aan de andere kant werd Ajax ook weer eens gevaarlijk via Antony. De Braziliaanse buitenspeler schoot de bal een metertje naast het doel van Mulder. Tien minuten voor rust probeerde ook Klaassen het nog eens met een schot van afstand, maar ook hij miste het doel net.

VAR helpt Heerenveen

De Ajacieden dachten net voor rust nog de 0-2 te maken. Klaassen liep de bal binnen na een lage voorzet van Dusan Tadic, maar de Serviër nam de bal via zijn hand aan, zo oordeelde scheidsrechter Bas Nijhuis na overleg met de VAR. Siem de Jong kreeg ook nog een klein kansje toen hij de bal van net buiten de zestien richting het doel van Maarten Stekelenburg peerde, maar zijn schot viel op het dak van het doel.

Foto: Orange Pictures

De opdracht voor Heerenveen was duidelijk in de tweede helft: gelijkmaken. Al snel na rust kreeg Henk Veerman daar de kans toe, toen hij de diepte ingestuurd werd. De Volendamse spits kwam bijna één-op-één met Stekelenburg, maar kon de voorzet net niet goed aannemen en zag de bal over de achterlijn rollen.

Ajax komt op 0-2

Waar Heerenveen in de eerste helft vooral in de tegenaanval was, kwam de ploeg van Johnny Jansen in de tweede helft steeds meer naar voren. Het was echter Ajax dat opnieuw scoorde, ditmaal uit een penalty. Bochniewicz tikte Mohammed Kudus onderuit en Tadic mistte vanaf elf meter niet.

Aan de andere kant kreeg Mitchel van Bergen meteen een enorme kans om de 1-2 te maken, maar oog in oog met Stekelenburg schoot de aanvaller de bal op de doelman. Toen besloot Johnny Jansen om Lasse Schöne te vervangen door Benjamin Nygren, die in alle eerdere bekerwedstrijden dit seizoen scoorde. Ook Kongolo kwam in het veld, in plaats van Joey Veerman

Over en uit

Na de 0-2 en de kans van Van Bergen leek het vuur uit bij de Heerenveeners. Met nog een klein kwartier te gaan werd het nog 0-3 toen David Neres de diepte ingestuurd werd en de bal achter Mulder schoot. Heerenveen ging daarna nog wel een paar keer in de aanval, maar een kans leverde dat niet meer op.

Ajax treft Vitesse

De bekerfinale wordt op zondag 19 april gespeeld in De Kuip in Rotterdam. Tegenstander van Heerenveen/Ajax is dan Vitesse, dat dinsdag de andere halve finale met 2-0 won van VVV Venlo.

SC Heerenveen - Ajax 0-3 (0-1). 19. Klaassen 0-1, 63. Tadic 0-2, 77. Neres 0-3.

Opstelling SC Heerenveen: Mulder; Van Hecke, Dresevic, Bochniewicz, Kaib; Halilovic, Schöne (69/Nygren), J. Veerman (75/Kongolo), De Jong (82/Hajal), Van Bergen; H. Veerman.

(Advertentie)
(Advertentie)