Commissaris Arno Brok mist bewoners Waddeneilanden in Provinciale Staten

03 mrt 2021 - 18:13

Commissaris van de Koning Arno Brok vindt het 'erg jammer' dat de vier Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog niet persoonlijk vertegenwoordigd zijn in de Provinciale Staten. Brok zei dat woensdag na het onthullen van de glas-in-lood wapens van de eilanden Vlieland en Terschelling in de historische Statenzaal in het Provinciehuis.

Commissaris Arno Brok mist bewoners Waddeneilanden in Provinciale Staten

De Statenzaal is 125 jaar geleden gemaakt met glas-in-lood van alle 'steden en grietenijen' die toen bij Fryslân hoorden. Daardoor hebben Ameland en Schiermonnikoog wel een eigen venster in de Statenzaal maar Vlieland en Terschelling niet, want die beide eilanden hoorden toen nog bij Noord-Holland. Vlieland en Terschelling krijgen nu een verlicht glas-in-loodraam aan de muur in de Statenzaal.

Politiek talent

Commissaris Brok zou graag zien dat de politieke partijen bij de komende Statenverkiezingen ook politiek talent van de eilanden hoog op de lijst zetten. "Er wordt vaak over de Wadden gesproken zonder dat daar vertegenwoordigers van de eilanden bij zitten. Dat zorgt ook wel eens voor ergernis op de eilanden." Brok wil daarom inwoners van de vier eilanden opgeroepen om hun als kandidaat te melden voor de komende verkiezingen. "Als ik zie hoeveel geld er besteed wordt aan het Wad of aan de eilander samenleving, dan vraagt dat echt om een vertegenwoordiging van de eilanden zelf."

Commissaris Brok kan het zich niet herinneren dat hij een bewoner van een van de eilanden tegengekomen is in Provinciale Staten. Er zijn wel verschillende eilanders op lijsten van politieke partijen gestaan, maar die staan meestal te laag op de lijst om een zetel in de Staten te veroveren.

De wapens van Terschelling en Vlieland werden onthuld door eilandburgemeesters Van der Pol en Schokker - Foto: Omrop Fryslân

Commissaris van de Koning Arno Brok

(Advertentie)
(Advertentie)