Vlieland en Terschelling krijgen plekje in historische Statenzaal

03 mrt 2021 - 11:29

De historische Statenzaal in het provinciehuis in Leeuwarden bestaat woensdag 125 jaar. Daarom krijgt de zaal er twee glas-in-loodramen bij. Het gaat om ruiten met de wapens van Vlieland en Terschelling.

Glazenier Annet van Midwoud bij de ruiten - Foto: Provinsje Fryslân

De twee eilanden krijgen eindelijk een plekje in de Statenzaal. Dat was nog niet het geval, omdat Terschelling en Vlieland eerder bij Noord-Holland hoorden. Glazenier Annet van Midwoud van Eastermar heeft de ramen gemaakt. "Je hebt altijd wel zo iets van: hoe ziet het eruit in het echt? Dat zijn spannende dingen", zegt ze.

Geen kroontje

De wapens bestaan al, dus het is niet een opdracht waarin je als glazenier veel creativiteit in kwijt kunt. Al heeft Van Midwoud dat wel geprobeerd. "Ik had een tekening gemaakt van Vlieland bijvoorbeeld met een kroon erop. Bijna alle wapens hebben een kroon, dus ik dacht: dan hier ook. Maar dat kon natuurlijk niet. De commissie van de heraldiek heeft ernaar gekeken en zei: Vlieland heeft geen kroon, dus je kunt er niet zomaar eentje op plakken."

Glazenier Annet van Midwoud over de ramen

Glazenier Annet van Midwoud bij de ruiten - Foto: Provinsje Fryslân

Toch zit er wel iets eigens aan de tekeningen. "Je hebt altijd wel je eigen handschrift, en in het wapen van Terschelling heb ik bloemetjes in de achtergrond verwerkt. Dat is allemaal wel persoonlijk."

Genoeg werk

Het werk voor de glazenier loopt prima. "Ik heb het eignelijk wel druk", zegt Van Midwoud. "Mensen hebben soms al wel glas in lood, maar dan willen ze het wel in dubbel glas hebben. Dat is een deel van mijn werk. Maar er is ook nieuw werk, dat ik dingen kan ontwerpen. Dat maakt het heel gevarieerd."

(Advertentie)
(Advertentie)