Farmers Defence Force blaast protestactie bij FrieslandCampina af

02 mrt 2021 - 22:48

Boeren-actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zal woensdagochtend toch niet geprotesteerd bij het hoofdkantoor van zuivelconcern FrieslandCampina in Amersfoort. Volgens de actiegroep is er onder melkveehouders onenigheid over de noodzaak van de acties.

Foto: ANP

FDF beticht het bedrijf onder meer van wanbeleid en kondigde eerder dinsdag aan dat het tijd is voor een "grote schoonmaak" bij FrieslandCampina. Eerder riep de boeren-actiegroep leden daarom ook op om naar het hoofdkantoor in Amersfoort te gaan. Omdat eenheid bij protesten volgens FDF belangrijk is, kan de actie daarom niet meer doorgaan.

FDF staat wel nog steeds achter de eerder opgedragen kritiek van melkveehouders over de zuivelcoöperatie. Zo klaagt de groepering dat er teveel managers deel uitmaken van het bedrijf in verhouding tot leden-melkveehouders. Ook wil de groep meer inspraak voor alle leden.

Geen nabetaling

FrieslandCampina kwam eerder op de dag met cijfers over 2020. Daarbij werd bekendgemaakt dat aangesloten melkveehouders niet zoals gebruikelijk een jaarlijkse nabetaling krijgen uitgekeerd vanwege de coronacrisis. De boeren die lid zijn van de coöperatie lopen daardoor tussen de 10.000 en 20.000 euro mis. Ook krijgen de melkveehouders dit keer geen ledenobligaties.

Een woordvoerster van FDF zei dat ook een in september uitgekeerde betaling moet worden terugbetaald aan FrieslandCampina. De ledencertificaten vormen volgens haar een soort pensioenvoorziening voor melkveeboeren. "Het creëert zoveel problemen. Boeren zijn ten einde raad." Ze zegt dat de financiële problemen bij FrieslandCampina nu worden afgewenteld op de boeren.

"Enorme domper"

Een woordvoerder van FrieslandCampina verklaarde dat het bedrijf het betreurt dat er geen nabetaling komt en er geen ledenobligaties worden uitgekeerd, maar dat de financiële situatie dat nu niet toelaat. Topman Hein Schumacher sprak eerder al van "een enorme domper voor onze leden". Overigens had FrieslandCampina volgens de woordvoerder de leden eerder al uitgebreid geïnformeerd over de ontwikkelingen en het effect van de coronacrisis op het bedrijf.

De zegsman zegt verder dat FrieslandCampina altijd het gesprek aangaat met leden. De komende tijd vinden ledenvergaderingen plaats.

(Advertentie)
(Advertentie)